100 книги, които трябва да прочетете“ включва знакови книги от

...
100 книги, които трябва да прочетете“ включва знакови книги от
Коментари Харесай

Христо Блажев за 100 книги, които трябва да прочетете: Това е бъдеща класика

" 100 книги, които би трябвало да прочетете “ включва знакови книги от последните години, които съгласно мен са бъдеща класика. Моята цел е тази книга да разсъни диалог за книгите, които са вътре, и за други, които не са. Това сподели създателят на книгата Христо Блажев, който е зам.-главен редактор на издателство " Сиела “, в предаването " Един неделен ден по шосето “ на Радио " Фокус “.  

Признава, че доста мъчно е направил подбора на книгите, които е присъединил в тома. " Изборът беше от най-малко 200. С доста печал и болежка махнах доста знакови създатели, които харесваме тъкмо заради повода, че те са знайни. Махнах Вонегът, Пратчет, Маркес, Бакман, Юнасон – знаковите създатели на нашето време, заради обстоятелството, че техните книги хората си ги четат, предлагат си ги, обичат си ги “, описа създателят. 

Всеки един от създателите в книгата е показан с едно от своите творби, добави Христо Блажев. Сред тях са Карлос Руис Сафон, Чък Паланюк, Чайна Миевил, Антони Казас Рос.  

2023 година издателят дефинира като година на българските създатели. " Класациите са доминирани от наши създатели, с което най-сетне сме един естествен пазар. Това ни липсваше години наред. “ 

" Времеубежище “ на Георги Господинов пък дефинира като " книга на 2023 година “. Заради премията " Букър “ съгласно Христо Блажев се е възродил ползата към българска литература и четенето изобщо.  

" Нашият пазар в никакъв случай не е бил подобен кошер, имаме всичко – огромните трилъри, любовите романи до в действителност най-големите книги на нашето време, които се пускат за доста дребна аудитория “, добави издателят.  

Според него през 2024 година книжният пазар ще продължи да се развива в същата посока.  

По думите му книгите са едно от дребното наследени от предишното неща, останали непроменени през вековете до ден сегашен. " Ако нямаме това бягство в тишина, малко самотност, надалеч от цялото бибикане и бляскане на всичко към нас, в случай че нямаме опция за малко да останем сами с книга по този начин, че да проведем този диалог с нея и да намерим своите мисли посредством тази книга, постоянно ще мислим това, което другите са ни спуснали. Много е елементарно да приемаш непознати мисли по по-лесен, пъстър, гръмък метод, само че единствено с книгата можеш да проведеш подобен диалог, който да си бъде персонално твой “, разяснява Христо Блажев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР