100 км път с кола през тази година излизат с

...
100 км път с кола през тази година излизат с
Коментари Харесай

При шофиране със 160 км/ч разходът на гориво е до 2/3 по-висок от този при скорост 100 км/ч

100 км път с кола през тази година излизат с 8-10 лв. по-скъпо поради рекордните цени на горивата.

Това принуди доста водачи да търсят вид да пестят. Принципно най-хубавият метод е да не се употребява автомобил, само че има и други начини, които могат да облекчат разноските, без да се стига до краен вид, при който колата става недвижима благосъстоятелност.

Сравнително висока спестовност на горива може да се получи, в случай че климатикът на транспортното средство се употребява спестовно. Това не значи, че би трябвало да се изключва или че в купето температурата да е като в сауна. Според редица проучвания оптималната температура в колата е 20-22 градуса. Използването на

климатика на макс качва разхода до 1 литър на 100 км, което значи, че пътят от София до морето да вземем за пример ще се оскъпи с над 10 лв., осведоми " 24 часа ".

Друг определящ фактор за разхода на един автомобил е скоростта. Ако за образец се вземе отново маршрутът от София по автомагистрала “Тракия " до Южното Черноморие с разстояние от 400 км, то бензинов автомобил от междинен клас ще изхарчи 8-9 литра на 100 км път при скорост 140-145 км/ч. Това се равнява на най-малко 32 литра бензин, или съвсем 100 лева Свалянето на скоростта обаче до 110-120 км икономисва 1,5-2 литра на 100 км разстояние, което ще спести близо 30 лева Подобни са разноските и при потреблението на дизелов автомобил.

Според калкулации на немския съюз ADAC при шофиране със 160 км/ч разходът на горива е до 2/3 по-висок от този при скорост 100 км/ч. Експертите предлагат скоростта да е до 70-80% от оптимално позволената, с цел да е оптимална работата на мотора.

Така че по-бавното шофиране и поддържането на 2000 оборота на мотора може да лишават още 30 минути, с цел да пристигнете, само че и ще имате с към 1/3 по-ниски разноски. Поддържането на ниски обороти на мотора води до по-малък разход. А това става допустимо с бърза промяна на предавките.

Изобщо умният жанр на шофиране внезапно снижава горивния разход. Това не значи наложително да се кара постепенно. Всъщност най-важна не е високата скорост, а методът на прекъсване. Просто, до момента в който карате, обмисляйте дейностите си и ги правете гладко. Разбира се, от време на време внезапното прекъсване е неизбежно и доста значимо в някои екстрени обстановки. Но в случай че прекъсването ви е планувано, намалявайте скоростта постепенно и без спирачки

Ако ви следва прекъсване, отнемете крайници от педала на газта и оставете колата да продължи по-дълго време по инерция, като през това време тя ще понижава скоростта си. Като доближите дестинацията си, натиснете напълно леко спирачка и колата ще спре. Така, въпреки това, ще пазите по-дълго време гумите в положително положение.

След като се качите на основен път, го поставяте на оптимална скорост - да вземем за пример 90 км в час, колкото в действителност е разрешенета отвън автомагистрала, и карате във вашето платно, без да изпреварвате или намалявате по опция. Или 120 км в час на автомагистрала и стоите в дясното платно. Ако не спирате непрестанно или не желаете да покажете какъв брой е бърз автомобилът ви, това е най-икономичният и удобен метод да се придвижвате.

За оптималният разход на горива значение имат и гумите. При спаднали с 0,3 атмосфери спрямо предложената стойност от производителя, разходът се усилва с 6%.

Ако са напомпани с 0,3 атмосфери над препоръчваното, разходът спада с 5%, само че тогава има риск да се утежни комфортът на возенето.

Важен е изборът на двигателно масло - за препоръчване са леки синтетични артикули, които могат да понижат триенето на частите от мотора и да икономисват гориво.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР