100 хиляди лева само за 7 дни. Розовата къща ще

...
100 хиляди лева само за 7 дни. Розовата къща ще
Коментари Харесай

Невидимият проблем. Как хората спасиха Розовата къща, която се грижи за наркозависими

100 хиляди лв. единствено за 7 дни. " Розовата къща " ще живее. На ново място и без розова фасада, само че ще я бъде. Стотици жители се притекоха на помощ на организацията, която оказва помощ на наркозависими хора. Но страната още подценява казуса на тези хора и грижата за тях, макар " светлината в тунела ".

" Все още идват. Тези, които не са умряли ". Това споделя Елена* , откакто поглежда към фотосите, окачени на стените в " Розовата къща " в София. Скоро тях към този момент няма да ги има или най-малко няма да са на тези стени.

" Розовата къща " и всичките ѝ жители се местят. Това се наложи, откакто организацията, която оказва помощ на наркозависими хора, беше помолена да напусне настоящия си дом. За да продължи къщата да съществува на ново място, бяха нужни незабавно 100 хиляди лв. .

" Събрахме ги! ", сподели разгорещено основателката на " Розовата къща " Юлия Георгиева , на седмия ден от акцията за дарения. " Розовата къща " е едно от дребното места в България, където наркозависимите могат да получат помощ от първа нужда.

" Такава поддръжка не сме получавали в никакъв случай и не съм мечтала да я имаме... Всички Вие не просто спасихте " Розовата къща ", а показахте, че Доброто е на всички места! ", написа Георгиева в своя Facebook профил.


И до момента в който помощта от хората идва бързо, с поддръжката от страната не всеки път е по този начин. От 2023 година организацията има делегиран бюджет.

" Отне ни единствено четири години да се преборим ", споделя Георгиева. По данни на Националния център по здравна информация (НЦОЗА) през 2023 година в цялата страна държавно финансиране за понижаване на вредите от приложимост на опиати са получили четири организации.

Георгиева обаче споделя, че не финансирането е огромният проблем. А това, че огромната тематика за грижата за наркозависими и предварителната защита се неглижира.

" Проблемът е докаран до непрозрачност. Той не просто се неглижира, ние не признаваме, че съществува. А той съществува и е много сериозен ", споделя тя.
Какво е " Розовата къща "
Елена използва опиати от 15-годишна. През 90-те години неин другар получава хероин вместо пари за колата си. Планира да го продаде. До там обаче по този начин и не се стига. Така към този момент близо 30 години Елена използва опиати. Започва с марихуана, а на 17 към този момент използва и хероин.
Благодарни сме, че се борят за насЕлена
Елена посещава " Розовата къща " от самото ѝ основаване. Тя е нейната нормалност. Идва с приятеля си, който също е наркозависим.

" Благодарни сме, че се борят за нас ", споделя тя.

" Розовата къща " стартира да работи в сегашния си тип през 2019 година Георгиева споделя, че тогава напълно инцидентно в границите на минути тя и учреденият от нея " Център за хуманни политики " вземат решение да поемат къщата. С помощта на хората събират пари за първия наем. Дълго време, с цел да съществуват, разчитат точно на дарения.

Държавното финансиране идва чак през 2023 година под формата на делегиран бюджет от Министерството на труда и обществената политика.

" Розовата къща " е едно от дребното места в България, където наркозависимите могат да получат помощ - здравна, правна, психическа или психиатрична. Там всеки ден се предлага и топъл обяд, кафе, вода и всичко, което им е нужно.

" Правиха ни проучвания и той няма Хепатит C ", споделя Елена щастлива. Тя е болна още от преди. Въпреки това е имало моменти, в които с приятеля ѝ са употребили една и съща игла с риска да бъде инфектиран. " За да е добре ", споделя тя, което значи да вземе нужната доза.

В " Розовата къща " има правила. Едно от тях да вземем за пример е, че в къщата може да се приказва единствено на един език, който всички схващат. Не би трябвало да се прекалява със сметаната и захарта в кафето, не би трябвало да се използват опиати в самата къща.

„ Има извънредно нуждаещи се, които живеят на улицата. Те са привикнали и се оправят, само че това място им е ужасно нужно. Това им е животоспасяващо “, споделя Елена.
Светлината в тунела
Откакто съществува, " Розовата къща " нееднократно се е обръщала за помощ към обществеността. Затова и всеки месец се дава доклад по какъв начин са изразходвани средствата ѝ.

" По принцип се намира мъчно финансиране за такива дела. Първите две години и половина се издържахме единствено от дарения от частни лица. Впоследствие започнахме да печелим дребни планове, които бяха свързани с COVID-19, колкото и безумно да звучи ", споделя Георгиева.

След това организацията получава финансиране от компанията за програмен продукт PlayTech, което ги устоя две години. После идва и държавното финансиране.

То е за 30 души, споделя Георгиева, а " Розовата къща " работи с над 100. Но без значение от това делегираният бюджет е голям триумф за идеята.

" Така или другояче това е светлина в тунела, тъй като аз се занимавам с тази тематика от над 20 години и в никакъв случай не е разпознавана тази потребност. Това е страхотна първа стъпка ", споделя Юлия Георгиева.
Проблемът, който се замита под килима
Основателката на центъра споделя, че за последните 20 години казусът с използването на опиати в никакъв случай не е бил приоритет.

В България няма формален указател на наркозависимите. Според данни от Национално представително изследване по отношение на настройки и приложимост на психоактивни субстанции измежду общото население в България, извършено в края на 2020 година , 9,5% от българите на възраст 15-64 година показват, че са употребявали в миналото в живота си наркотично вещество.

През 2019 година при българските възпитаници се регистрират над междинните равнища на приложимост на канабис и хероин. Данните са от Европейското проучване в учебните заведения за алкохола и другите опиати (ESPAD). В изследването са включени съвсем всички страни в Европа.
 Политиците обичат да поддържат различен вид каузиЮлия Георгиева
" Нямам пояснение за какво досега никой не е поел по-сериозна политическа отговорност. Може би това, че идеята не е толкоз лицеприятна. Политиците обичат да поддържат различен вид дела ", споделя Георгиева.

През последните години се вижда увеличение на средствата за битка с наркозависимостите. В Националната тактика за битка с опиатите 2020 - 2024 година се покачват и парите за ограничение на търсенето, т.е. за предварителна защита. Доскоро главен фокус беше ограничение на предлагането, т.е. най-вече по-добър надзор на границата и битка с разпространяването на опиати.

Според Юлия Георгиева обаче тактиката не работи. Основният проблем съгласно нея е неналичието на съгласуваност сред обособените министерства, които са виновни за осъществяването ѝ, както и забавянето на средства, което не разрешава на организациите да подсигурят бюджета си за цялата година.

Според НЦОЗА през последните 10 години не се следят основни разлики в оценките за броя на хората с високорискова или с проблематична приложимост на опиати.

*Името е заменено от основание за сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР