100 графични оригинала на художници от България, Европа и света

...
100 графични оригинала на художници от България, Европа и света
Коментари Харесай

100 графични оригинала на художници показват във Варна


100 графични оригинала на художници от България, Европа и света от фонда на интернационалното биенале на графиката демонстрират в Градската художествена изложба във Варна, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Изложбата е по план, спонсориран от Национален фонд „ Култура “ при Министерството на културата, по отношение на реализацията на събития, представящи културното завещание и достиженията на актуалното българско изкуство по време на Българското председателство на Европейски Съюз. Тя е проведена от Асоциация „ Международен графичен център – Варна “, учредена през 1995 година. Творбите в актуалната експозиция са част от Фонда на Международното биенале на графиката, като след деветнадесетте издания на форума, той има 1652 графични листа на създатели от 57 страни.

Изложбата „ Шедьоври от Фонда на Международното биенале на графиката, Варна “, показва 100 произведения на художници от водещите международни графични школи, с принос за развиването на графиката през втората половина на ХХ и началото на ХХI век. Тя утвърждава биеналето като международна гледка на графичното изкуство и е удостоверение за това, че българската графика е неизменима част от процесите в Европа и света.

Експозицията дава опция да се проследят процесите и трендовете в националното и задгранично графично изкуство. Тя включва 50 задгранични и 50 български създатели от 40 страни. Сред тях наред със мощното наличие на школи като Германия, Испания, Италия, Полша, Словакия, Сърбия, Франция, Чехия и Япония, интерес провокират и страни като Австралия, Австрия, Бангладеш, Египет, Индия, Иран, Ирландия, Куба, Малайзия, Мароко, Мексико, Непал, Перу, Тайланд, Тунис и други. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР