100-годишнината от изграждането на първата планиннска хижа у нас -

...
100-годишнината от изграждането на първата планиннска хижа у нас -
Коментари Харесай

Първата планиннска хижа у нас - Скакавица - навърши 100 години

100-годишнината от построяването на първата планиннска хижа у нас - Скакавица, в Рила - ще бъде маркирана на 7 декември, оповестиха уредниците от туристическото сдружение " Рилски езера " в Дупница. Честването ще е в Новата художествена изложба в града и ще стартира в 17,30 ч.

Ще бъде показан албум " 100 години хижа Скакавица " с създател краеведа Явор Тодоров, който ще показа и неповторими снимки, които до момента не са били показвани от най-старата хижа в България. Очакват се представители на управлението на БТС, планинари, природолюбители. Хижа Скакавица е построена през 1921-1922 година от членове на туристическото сдружение на град Дупница и туристи. Намира се в Скакавишката котловина, в местността Голяма Скакавица, Северозападна Рила, в подножието на източния скат на връх Кабул, на 1 876 м надморска височина. В непосредственост се намира водопадът Скакавица. Представлява солидна триетажна постройка и по-малка двуетажна с общ потенциал от 89 места с етажни санитарни възли. Водоснабдена е, електрифицирана с елемент и Водноелектрическа централа, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня и трапезария и е посещавана през всички сезони.

Димитър Атанасов, ръководител на Търговско дружество " Рилски езера " и планински избавител:

" Първата планинска хижа! Преди нея има на Трапезица една колиба и споделят, че е първата хижа, а ние споделяме, че е първата планинска ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР