100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в

...
100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в
Коментари Харесай

Ремонтират стари сгради в центъра на Пловдив с евросредства

100-годишни жилищни здания в центъра на Пловдив, които са в окаяно положение, ще бъдат актуализирани с европейски средства по програмата " Региони в напредък ". До момента над 90 сдружения на притежателите са подали документи за възстановяване на красивите фасади и настоящи поправки по тях. С приоритет за финансиране ще бъдат къщите монументи на културата.

Пловдив

Къщите по централната пешеходна улица на Пловдив са част от ансамблов монумент на културата. В този сектор 40 жилищни здания чакат да бъдат актуализирани. Тази е била отчасти ремонтирана преди 20 години, споделя един от шестте притежатели.
Веселин Танев – ръководител на сдружението на притежателите: " Сградата е в положително положение, единствено че фасадата и покривната част са малко зле и то се вижда на пръв взор. Има потребност от нова покривна структура и да се оправят фасадите най-много. "
Освен фасадите, множеството здания са с олющени мазилки и отчасти разрушени тераси.
Георги Стаменов – кмет на регион " Централен ": " Самата стратегия ще покрие и ще възобновяване на цялата фасада, промяна на дограми по отношение на тези, които бъдат утвърдени от Министерство на културата, било то дървени, било то ПВЦ, както и интервенция в покривните структури за предпазване на всеки един ансамблов монумент върху, които има интервенция. "
Всички ремонтни действия ще бъдат утвърдени с Националния институт за монументи на културата. Съгласувателните процедури би трябвало да приключат до края на тази година, а през идната ще стартират ремонтите на самите здания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР