100-годишна църква във варненското село Равна спешно се нуждае от

...
100-годишна църква във варненското село Равна спешно се нуждае от
Коментари Харесай

100-годишна църква в село Равна има нужда от спешен ремонт

100-годишна черква във варненското село Равна незабавно се нуждае от ремонт. Храмът " Света Великомъченица Марина " е издигнат преди 92 години и оттогава не е юридически главен ремонт. Дарителската акция се провежда от кметството и е оповестена в обществените мрежи.

Изграждането на църквата стартира през 1927 и продължава 9 години. В градежа се включват жителите на селото, идват да оказват помощ строители и от Добруджанския край. Но за създателя на иконостаса няма непокътната информация до наши дни.

" Преди това е имало в двора на църквата остаряла черква, която е била построена 1866 година. Но 1913 година е имало опустошително земетресение, след което църквата не е можело да се населява. ", изяснява Росица Георгиева, кметски наместник на с. Равна.

В момента в селото живеят стотина души. За хората обаче това е свято място, изпълнено със мемоари от времето, когато в българските села е кипял живот.

Покривът на църквата незабавно би трябвало да бъде ремонтиран, тъй като тече и унищожава иконостаса. Фасадата би трябвало да бъде освежена и да се подмени дюшемето. За всичко това са нужни над 30 000 лв..

Въпреки неприятното положение на църквата тя не стопира да приема миряни. Особено за празниците.

" Трябва да дойдем, да почетем, да си спомним страданията, избавителните премеждия Господни и Възкресението. Как ние ще желаеме да влезем в милостта на Господа, когато ние сме мързеливи и не желаем да откликнем на това, което църквата ни приканва. ", споделя отец Владимир.

Кампанията по набиране на средства е проведена посредством кметството и през Facebook страницата на село Равна, където е оповестена и банковата сметка на храма " Света Великомъченица Марина ". От църковните парцели и от даренията досега са събрани едвам 6000 лв..

Ав тор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР