100 години се навършват днес от основаването на Етър. На

...
100 години се навършват днес от основаването на Етър. На
Коментари Харесай

Етър Велико Търново стана на 100 години

100 години се навършват през днешния ден от основаването на Етър. На 24 април 1924 година в постройката на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се привиква общо заседание на футболните деятели. Целта е съществуващите към този момент клубове в града да се обединят. Всички са " за ", а полемики провокира единствено името на бъдещия клуб – Янтра, Орлов връх или Етър. След горещи разногласия надвива мнението клубът да бъде наименуван на славянското име на р. Янтра.

Вековната история на клуба е изпълнена с триумфи, връх в които е шампионската купа през 1991 година, както и извоюваните купи на ПФЛ и на БФС, участия в евротурнирите и още интернационалните изяви. Друг сериозен мотив за горделивост е фактът, че Етър даде петима национали за най-големия триумф на българския футбол – четвъртото място в САЩ-94.

През 2014 година във връзка на 90-ия празник на постройката, където е основан Етър, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април към този момент се слагат цветя. И през днешния ден традицията ще бъде спазена, като футболни деятели и почитатели ще поднесат букети. Голямото честване на юбилея обаче е на следващия ден на стадион „ Ивайло “ с богата стратегия, започваща от 16:00 часа, която ще продължи до късно вечерта. Кулминацията е от 19:00 часа, когато шампионският Етър излиза против Пеневата чета.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР