100 години по-късно – bTV с разкрития за последните месеци

...
100 години по-късно – bTV с разкрития за последните месеци
Коментари Харесай

В „bTV Репортерите“: Разкрития за последните месеци от живота на Иван Вазов

100 години по-късно – bTV с разкрития за последните месеци от живота на Иван Вазов. Бургас е последният град, който създателят посещава преди да премине във вечността, отсядайки в най-известния хотел там.

Председателят на „ Лятна академия на изкуствата “ Петя Великова споделя, че писателят идва тайно с неговата сестра, само че в архивите на Бургас написа, че откакто аптекарят Зурков вижда в книгата за посетители, че е пристигнал Иван Вазов, вестникар, доста се е зачудил кой е този вестникар и се споделя Иван Вазов.

Така на 8 юни 1921 година Вазов бива оголен. Бургазлийката Петя Великова неотдавна открива документи за случката и за връзката с предците – едни от първите заселили се в града в края на ѝ XIX век.

„ Това е било в действителност огромно събитие, национално събитие, жителите на Бургас са се почувствали поласкани. Дълго време хората са приветствали под прозорците на хотела, той е излязъл. Хотел „ Континентал “ се е намирал безусловно на 100 метра от нашата къща, където те са живели. 1921 година към този момент моите прабаба и прародител Анжелик Посторино и Георги Попламатас са брачен партньор и брачна половинка, и моята баба е била на 9 година “, изясни Великова.

Пра-пра вуйчото на Петя Великова Жан Посторино идва в Бургас през 1880 г и също като Вазов става преводач от езика на любовта и секретар на френския консул в града.

Гледайте кино лентата на Теодора Енчева „ Гражданинът Вазов “ довечера, незабавно след централната емисия вести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР