100 години "Евгений Онегин" от Чайковски на българска сцена1919 е

...
100 години "Евгений Онегин" от Чайковски на българска сцена1919 е
Коментари Харесай

100 години "Евгений Онегин" от Чайковски на българска сцена

100 години "Евгений Онегин" от Чайковски на българска сцена
1919 е годината, в която се e състояло първото осъществяване на операта „ Евгений Онегин ” в България. Диригент тогава е Тодор Хаджиев, а режисурата на спектакъла е дело на Христо Попов.

За тези 100 години творбата на Чайковски се е трансформирало в обичано за публиката и за артистите на Софийската опера. Едни от най-големите наши артисти са се превъплъщавали в функциите на творбата рожба на два гения – Александър Сергеевич Пушки и Пьотър Илич Чайковски.

На 10 февруари от 19:00 часа на сцената на Операта ще се играе най-новата режисура на „ Евгений Онегин “ с режисьор Вера Петрова и диригент Жорж Димитров. Няколко часа по-рано - от 16:00, Софийската опера открива галерия, отдадена на живота на това заглавие в другите години. Посетителите ще имат опция да видят фотоси, скици и материали от 1919 година до през днешния ден. Дошлите в операта ще могат да погледнат обратно във времето и да видят лицата на незабравимите Райна Стоянова, Любен Минчев, Михаил Люцканов, Димитър Кожухаров, Виргиния Попова, Илия Йосифов, Мати Пинкас, Асен Селимски, Димитър Цолов, Юлия Винер, Александрина Милчева, Петко Маринов, Сабин Марков, Димитър Петков, Надя Шаркова и доста други.

Изложбата прави отпратка с наши дни, когато на сцената героите оживяват с гласовете на най-изявените актьори на театъра – Димитър Станчев, Атанас Младенов, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Хрисимир Дамянов, Красимир Динев, Петър Бучков… /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР