100 души, сред които и деца, бягащи от войната украински

...
100 души, сред които и деца, бягащи от войната украински
Коментари Харесай

100 са гражданите на Украйна, регистрирани в Кюстендилсска област от началото на войната 

100 души, измежду които и деца, бягащи от войната украински жители, са регистрирани в Кюстендилска област.

Те са настанени за престояване в района. Най-много – 43 жители на Украйна, обитават в община Дупница. В община Сапарева баня – 24. В община Кюстендил сега живеят 23 украинци, в община Рила – 8, в община Невестино – 2-ма. Регистрираните в община Невестино 2-ма души са от през вчерашния ден, 16 март, както и 5-има от настанените в община Дупница.

За украинските жители са обезпечени жилища, храна и облекла. Оказва се подпомагане при нужда от здравна помощ.

Срокът за регистрация на украинските жители в работа „ Миграция “ на Районните ръководства е до три дни от идването им на територията на област Кюстендил, без значение в коя от деветте общини. Това може да бъде направено от лицето/домакин, което ще даде настаняване или е обвързване на общините, в случай че те дават място за настаняване. Регистрацията в слуоба „ Миграция “ не дава статут на емигрант. Това би трябвало да бъде посочено категорично като предпочитание от всеки.

На 3.03 2022 година за жителите от Украйна Европейският съюз вкара в деяние директивата за краткотрайна протекция /ДИРЕКТИВА 2001/55/ЕО НА СЪВЕТА от 20.07.2001 год./. Това значи, че жителите от Украйна получават на територията на държавите-членки на Европейски Съюз, краткотрайна протекция с първичен период от 1 година.

На 10.03.2022 год. Министерски съвет взе решение за даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България. С него се дава краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна в сходство с Решение за осъществяване на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ 2022/382 от 4 март 2022 година за определяне на съществуването на всеобщо нахлуване на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на краткотрайна протекция. Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година. Документът, който ще получават разселени лица от Украйна е „ Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция “, която ще бъде предоставяна от Пункт за първичен банкет към Граничен контролно-пропусквателен пункт. Лицата, позволени до територията на страната с годни документи за идентичност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция и в ОДМВР и териториалните поделения на Държавна организация за бежанците при Министерски съвет.

След приключването на 1 година срокът на краткотрайната протекция може да бъде продължаван. Този период може да бъде преустановен по-рано, в случай че войната завърши и в Украйна бъде възобновен мира.

Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, наранени от войната в Украйна със следния електронен адрес:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР