100-дневната кашлица е едно добре познато бактериално заболяване за света,

...
100-дневната кашлица е едно добре познато бактериално заболяване за света,
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Най-тежко заболяването коклюш протича при бебетата и малките деца

100-дневната кашлица е едно добре познато бактериално заболяване за света, то е добре познато още като коклюш. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова. Срещу болестта обаче има ваксина, която е включена в наложителния имунизационен календар и се ползва на деца в няколко дози.

Освен във Англия, взрив на случаите има и в Дания, която още през септември заяви,че има увеличение на заболелите, като там доближиха 1229 заболели, означи вирусологът.
Причините за повишаване на заболеваемостта са няколко, само че от към три години следим такова покачване на броя. Ваксината против коклюш, а и самото заболяване, не основават пожизнен имунитет. Имунитетът в един миг пада, може би към петата или десетата година. В България също има случаи, като те главно се следят при дребни деца под една годинка, а по-тежките случаи са при бебета под три месеца, защото те към момента не са изцяло имунизирани.
Проф. Радостина Александрова изясни, че друга група, при която болестта постоянно се демонстрира, са децата на към 10 години, както и младежите на 20, а обяснението е, че действието на имунизацията, която им е сложена, към този момент е отслабнало.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР