100 български пациенти участваха в пилотна програма за ранен достъп

...
100 български пациенти участваха в пилотна програма за ранен достъп
Коментари Харесай

Ново лечение дава шанс на пациенти с макулна дегенерация |

100 български пациенти участваха в пилотна стратегия за ранен достъп до новаторско лекуване на макулната недъгавост, обвързвана с възрастта. Тя се реализира от водещи очни лечебни заведения в България, а офталмолози и пациенти към този момент споделят първи обнадеждаващи усещания в къс филм на Националната акция „ Право на зрение “ на Института за здравно обучение.

Премиерата на кино лентата се състоя по време на Конгреса на Българското сдружение по офталмология предишния уикенд.

Подбрани са три въздействащи истории на пациенти с друг статус и метод на живот. Сред тях е дейна жена от столицата със личен хотел в Банско – Станка Тодорова, и инженерът-геолог от Варна Иван Терзиев, който 10 години след пенсионирането си продължава да чертае планове по 10-12 часа дневно.

Последната героиня е сборен облик на най-честите пациенти с макулна недъгавост – 78-годишна вдовица от Сливен – Мария Бадрева, която към този момент е изгубила зрението на едното си око. Тя живее сама, никой не ѝ оказва помощ и най-обикновените ежедневни действия към този момент са предизвикателство – извършване на покупки, готвене, грижа за семейството. И при тримата лекуването реализира своята цел – да запазят своята интензивност и качество на живот.

„ С наслада споделям, че към този момент виждам целия екран на тв приемника. Живея динамично и по никакъв начин не ми се желае да приема, че ще изгубя зрението си. Силно се надявам медицината да изпревари времето “, споделя Станка Тодорова.



„ Шофирането ме накара да отида на доктор, тъй като започнах да имам проблеми. Сега сякаш отначало прогледнах “, споделя Иван Терзиев.



„ Надявам се, и имам вяра, че ще остана на това състояние – да мога да виждам. Сега по-ясно разграничавам облиците, по улицата виждам напред, а преди се взирах в краката си, да не се спъна “, споделя Мария Бадрева.

Лечението на макулната недъгавост, обвързвана с възрастта, е мъчно. На пациентите се слагат вътреочни инжекции, които би трябвало да спрат процеса на ослепяване. Резултати се реализират постепенно, тъй като в някои случаи с актуалните лекарства е мъчно повреденото зрение да се върне. При новото лекуване вътреочните инжекции се слагат през по-дълги шпации от време, което радва лекарите и облекчава пациентите от честите визити в клиниките. Първите усещания на 12 офталмолози също са документирани във видео плана. Те са единомислещи, че лекуването демонстрира отлични резултати по сигурност за пациентите и усъвършенствания в зрението им. Очаква се лекуването да бъде налично по НЗОК от януари 2022 година

Какво съставлява макулната дегенерация 

Макулната недъгавост е обвързвана главно с възрастта. Честотата ѝ над 60 година е от 8 до 12%, а над 80 година може да засегне към 30% от популацията. Тя има потвърдени генетични фактори, само че е мощно повлияна от тютюнопушенето. По данни на Института за здравно обучение, годишно близо 5000 пациенти се диагностицират за първи път с макулна недъгавост.

Макулната недъгавост се разделя на две форми – суха и влажна. Влажната е по-опасна, тъй като при нея се развиват нови патологични кръвоносни съдове, които могат да прогресират и да провокират оток и кръвоизливи, а те да доведат до слепота.

Макулата е профилирана конструкция в централната част на ретината, виновна за реализирането на финото централно зрение – различаване на лица и четене. Уврежданията на макулата, изключително дефинитивните й промени, водят до трудова, а постоянно и до практическа слепота, която внезапно снижава качеството на живот на индивида. Пациентът не може да се обслужва самичък, фамилията му би трябвало да се грижи за него и това се трансформира в проблем за всички. Затова макулната недъгавост се оказва обществено важен проблем.

Симптоми

С развиването на болестта се появяват дребни слепи точки. Често измежду първите признаци на болестта е разкривяването на вършиме линии или поява на мрачно леке в централната част на зрителното поле. Много постоянно заболелите не съумяват в началото да записват това мрачно леке. Тази зрителна машинация се дължи на обстоятелството, че когато гледаме с двете си очи, здравото компенсира нарушаванията при засегнатото око. Мозъкът ни пренебрегва компрометирания облик, което забавя търсенето на здравна помощ и надлежно диагностицирането на болестта. Човек може да разбере, че има проблем, в случай че нещо се случи със здравото му око или в случай че умишлено го закрие. Редовното потребление на проучване с решетката на Амслер може да помогне за разкриване на всяка смяна в зрението.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР