100 000 души ще останат без работа, ако България не

...
100 000 души ще останат без работа, ако България не
Коментари Харесай

100 000 души в България може да останат без работа

100 000 души ще останат без работа, в случай че България не предоговори изискванията за понижаване на въглеродните излъчвания с ЕК. Това предизвести Любослав Костов – икономист от КНСБ в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

Конфедерация на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа " провеждат през днешния ден митинга на миньорите и енергетиците в София за опазване на въгледобива и против преждевременното затваряне на мощности във въглищния бранш.

" Хората са от една страна изплашени, а от друга - ядосани, тъй като огромна част от тях бяха подлъгани. Припомням, че на 12 януари тази година Народното събрание взе решение да даде мандат на изпълнителната власт да предоговори изискванията с ЕК по Плана за възобновяване и тези 40% понижение на въглеродните излъчвания от енергетиката до 2026 година при база 2019 година, да бъдат предоговорени, защото България десетилетия наред е водач в понижението при база 90-та година на въглеродните излъчвания.Такава беше базата за всички страни в Европейски Съюз. И заради характера на нашата стопанска система ние бяхме по натурален път водачи. Условията обаче бяха изменени и страната се ангажира да ги предоговори и девет месеца по-късно няма резултат. Поради тази причина през днешния ден 10 000 миньора ще дойдат от Раднево, от Перник, от Кюстендил и ще заявят своите претенции към изпълнителната власт. "

40% понижаване на въглеродните излъчвания до 2026-та година, значи всеобщо затваряне на въглищни централи, безусловно до 3 дни " Бобов дол " да затвори, разяснява Любослав Костов.

" Изчислено, това значи 13 милиарда лв. загуба като брутна добавена стойност за 15-те години за стопанската система. Около 100 000 души ще останат без работа. 20 000 директно наранени и 80 000 заети индиректно с логистиката. Това значи растеж на безработицата с към 27% и понижение на заетостта с 19-20%. Това са тесни експерти и би трябвало да има дълготрайно и поредно решение за справедливото им включване в пазара на труда ", прикани икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР