10 януари 2023 г. - това е денят, в който

...
10 януари 2023 г. - това е денят, в който
Коментари Харесай

Windows 8.1 живее последните си дни, но още работи на милиони компютри

10 януари 2023 година - това е денят, в който публично Microsoft приключва поддръжката на операционната си система за лични компютри, преносими компютри и таблети Windows 8.1. Това значи прекъсване на всевъзможни обновления на софтуера и усъвършенствания във връзка с сигурността. Последното е може би най-важно, защото милиони компютри към момента употребяват тази операционна система и след броени дни те ще станат доста по-уязвими.

Към октомври 2022 година Windows 8.1 е четвъртата най-популярна версия на операционната система с 2,45% дял. Това наподобява непретенциозно, само че в световен мащаб значи, че извънредно доста машини към момента разчитат на него. Някои от тях може да са свързани и с сериозна инфраструктура.

Грозното пате на операционните системи

Наследник на сполучливия Windows 7 и показан публично през август 2012 година, Windows 8 провокира извънредно полярни реакции още с появяването си. Това беше първата версия на операционната система, която се пробва да предложи потребителско преживяване както на компютър, по този начин и на таблет с тъчскрийн вместо физическа клавиатура.
 Критична накърнимост заплашва стотици милиони компютри с Windows по света
Критична накърнимост заплашва стотици милиони компютри с Windows по света

Microsoft разгласява незабавна кръпка, която обаче не позволява казуса изцяло

Интерфейсът самоуверено загърби обичайното " Старт " меню за сметка на интерактивни детайли, които употребяват информация от интернет. Това беше сполучлив ход при таблетите, само че пуританите разкритикуваха хабенето на екранно пространство на преносим компютър или десктоп.

Технологиите, вложени в Windows 8 и надграждащия го Windows 8.1, не се оказаха създадени на вятъра. През 2015 година Microsoft показа също толкоз адаптивния, само че доста по- " гладък " Windows 10, освен това - като безвъзмезден ъпгрейд от седма и осма версия. Операционната система беше доста сполучлива и не е инцидентно, че дори Microsoft срещат компликации да убедят потребителите да минат към дебютиралия тази година Windows 11.

Защо е значимо, че обновленията стопират

Една операционна система може без проблем да работи и след края на поддръжката - никой не може да ви спре дори през днешния ден да употребявате Windows 3.1 от зората на 90-те (ако намерите хардуер, на който да можете да го инсталирате, естествено). Проблемът е в сигурността.

Много от най-тежките киберудари през последните години като WannaCry се възползват от уязвимости в операционната система, които антивирусната стратегия не може да " запуши ", дори и да е настояща.
 Microsoft приключва поддръжката на Windows 7 от януари 2020-а
Microsoft приключва поддръжката на Windows 7 от януари 2020-а

След това компютрите няма да получават отбрана от настоящите хакерски рискове

След 10 януари всяка сходна " дупка " в Windows 8.1 ще се трансформира в отворена врата, през която хакерите да влизат. Вече има прецеденти - при заключването на хиляди компютри от ransomware през 2017 година стана ясно, че доста сериозни звена към момента са употребявали от дълго време спрения от поддръжка Windows XP (който е " набор " 2001 година..).

Затова, в случай че имате компютър с Windows 8.1, най-добре помислете за ъпгрейд. За положителното на вашите данни е.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР