10 януари 1997 година е ярък, но нехубав спомен. Бяхме

...
10 януари 1997 година е ярък, но нехубав спомен. Бяхме
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Политическият елит не е на нивото на нацията ни

" 10 януари 1997 година е ослепителен, само че нехубав спомен. Бяхме очевидци на опълчването на българи против българи. Имаше напрежение. Беше доста неприятно... Но всички тези ексцесии катализираха пътя на България в един миг ".

Това показа пред БНР Стефан Софиянски, тогава кмет на София, а малко по-късно и длъжностен министър председател, във връзка 26 години от щурма на Народното събрание.

По думите му тогава доста хора са излезли на улицата не политически, а екзистенциално, с цел да се борят за по-добър живот, до момента в който в този момент - с реализиран стандарт и като част от Европейския съюз, опълчването е личностно.

" Политическият хайлайф не е на равнището на нацията ни. Нацията ни има капацитет, българите сме работливи, способни, само че излъчихме един парламент, който е под достолепието на нацията. Малко съществени хора търсят идеология в политиката. Политиката е идеология. Тогава имахме ясна битка - частна благосъстоятелност, независимост на словото и печата, на ефира. Тогава малко по малко постигнахме тези неща. Сега се загуби идеологията в политиката. Можем да имаме единствено един блян, а той е простоват - българинът през днешния ден да живее по-добре от през вчерашния ден и на следващия ден да живее по-добре от през днешния ден, " разяснява Софиянски.

В предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт " Софиянски добави, че най-логично е третият мандат да отиде при " Български напредък ", само че с изискването - без квотен принцип.

" Никакви мои, твои, непознати министри. Трябва да има екипност в ръководството и хората, които да се ангажират, да имат хубава биография в бранша, за който ще отговорят. Така ще се персонифицира отговорността доста повече. И ще може да се мисли не за съдружно, а за държавно управление на малцинството... Имам възприятието, че откогато станахме член на Европейски Съюз, нямаме съществено работещо държавно управление, съществено работещ министър-председател. Присъствието във властта не е работа, а доста работа. Постигнахме една огромна цел, по-късно заспахме, " посочи той.

Според него не е редно в този момент - по времето на този стопански спад, да се вкарва еврото, защото стопанската система и елементарният човек ще получат тежък удар поради неналичието на инерция.

" Ако това стане в този момент, единственият печеливш ще е банковата система, " изясни още Стефан Софиянски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР