10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален

...
10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален
Коментари Харесай

Карло Луканов: Няма ос, по която обществото да не се е разделило, тъпчем на едно място

10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален от власт след 35 години отпред на партията и страната. Редица съвременници на случилото се в нощта на 10-ти настояват, че съществена роля в организирането на процеса играят починалите към този момент Петър Младенов и Андрей Луканов.

Правителство на националното единодушие, обществен мир и разблокиране на стопанската система. Това са целите на държавното управление на Андрей Луканов.

Карло Луканов разяснява в студиото на " Говори в този момент " разграничават ли се те от целите на днешните претенденти за властта и къде сбъркахме 33 години по-късно.

На 10 ноември синът на Андрей Луканов се намира в Москва. Той авансово е знаел какво се чака да се случи. Според него в действителност е имало риск за тези, които протягат ръка на властта на Живков. Той си спомня, че татко му е наричал Тодор Живков вегетарианец, тъй като рядко е прибягвал до физическо очистване на съперниците си.

" По-скоро е предпочитал да им остави нещо, размествайки ги, сваляйки ги от някакъв пост, с цел да имат какво да губят, с цел да не му отмъщават, да са удовлетворени и да си траят. Когато посегнат на персоналната му власт, като човек е бил безусловно подготвен да стигне до крайности ", счита Карло Луканов.

Според него татко му, наред с Петър Младенов и Добри Джуров, са главните участници в процесите, довели до събитията във вечерта на 10 ноември 1989 година, а точно - отстраняването на Тодор Живков от всички постове в страната.

" Те бяха в основата. После ги поддържаха Георги Атанасов и други членове на " Политбюро ", спомня си синът на Луканов.

Според него точно поддръжката на Добри Джуров и ясното осъзнаване от страна на Живков, че руснаците и Българската войска не стоят зад него, са аргументите да няма кръвопролития.

" Макар че се приказва, че е имало заповед полкът на баретите да бъде вдигнат в нараснала бойна подготвеност, тъй че може би се е готвил за някаква опозиция ", добави той.

Андрей Луканов е разчитал да има градивна съпротива, само че това не се е случило, разяснява синът му. Той твърди, че българската десница се държи по този начин, както се държи левицата в Съединени американски щати, а Българска социалистическа партия се държат като републиканците на Тръмп

Според сина на Андрей Луканов фактът, че политическите промени, които партиите оферират, са останали същите от времето, в което ръководи татко му, е удостоверение, че " тъпчем на едно място ".

" Само една обединена нация може да се оправи с компликациите, които предстоят. Вместо това започнахме да се разделяме - от начало на червени и сини, а по-късно се разделихме по ваксини и антиваксини, Русия и анти Русия. Няма ос, по която не сме се разделили ", счита Луканов.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР