10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален

...
10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален
Коментари Харесай

Карло Луканов: Вероятно Тодор Живков се е готвил за някаква съпротива

10-ти ноември 1989. Денят, в който Тодор Живков е свален от власт след 35 години отпред на партията и страната. Редица съвременници на случилото се в нощта на 10-ти настояват, че съществена роля в организирането на процеса играят починалите към този момент Петър Младенов и Андрей Луканов.

Правителство на националното единодушие, обществен мир и разблокиране на стопанската система. Това са целите на държавното управление на Андрей Луканов.

Карло Луканов разяснява пред Българска национална телевизия разграничават ли се те от целите на днешните претенденти за властта и къде сбъркахме 33 години по-късно.

На 10 ноември синът на Андрей Луканов се намира в Москва. Той авансово е знаел какво се чака да се случи. Според него в действителност е имало риск за тези, които протягат ръка на властта на Живков. Той си спомня, че татко му е наричал Тодор Живков вегетарианец, тъй като рядко е прибягвал до физическо очистване на съперниците си.

" По-скоро е предпочитал да им остави нещо, размествайки ги, сваляйки ги от някакъв пост, с цел да имат какво да губят, с цел да не му отмъщават, да са удовлетворени и да си траят. Когато посегнат на персоналната му власт, като човек е бил безусловно подготвен да стигне до крайности ", счита Карло Луканов.

Според него татко му, наред с Петър Младенов и Добри Джуров, са главните участници в процесите, довели до събитията във вечерта на 10 ноември 1989 година, а точно - отстраняването на Тодор Живков от всички постове в страната.

" Те бяха в основата. После ги поддържаха Георги Атанасов и други членове на Политбюро ", спомня си Карло Луканов.

Според него точно поддръжката на Добри Джуров и ясното осъзнаване от страна на Живков, че руснаците и Българската войска не стоят зад него, са аргументите да няма кръвопролития.

" Макар че се приказва, че е имало заповед полкът на баретите да бъде вдигнат в нараснала бойна подготвеност, тъй че може би се е готвил за някаква опозиция ", добави той.

Андрей Луканов е разчитал да има градивна съпротива, само че това не се е случило, разяснява синът му. Той твърди, че българската десница се държи по този начин, както се държи левицата в Съединени американски щати, а Българска социалистическа партия се държат като републиканците на Тръмп

Според сина на Андрей Луканов фактът, че политическите промени, които партиите оферират, са останали същите от времето, в което ръководи татко му, е удостоверение, че " тъпчем на едно място ".

" Само една обединена нация може да се оправи с компликациите, които предстоят. Вместо това започнахме да се разделяме - от начало на червени и сини, а по-късно се разделихме по ваксини и антиваксини, Русия и анти Русия. Няма ос, по която не сме се разделили ", счита Луканов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР