10 съдебни дела трябва да решат съдбата на 11-те деца,

...
10 съдебни дела трябва да решат съдбата на 11-те деца,
Коментари Харесай

Съдът решава дали да върне 11-те деца от Русе на родителите им

10 правосъдни каузи би трябвало да решат ориста на 11-те деца, които обществените служби в Русе лишиха от родителите им. Това стана през февруари, откакто домът на фамилията изгоря, а от Агенцията за протекция на детето решиха, че за децата има риск. Вчера стартира първото дело, а през днешния ден ще се гледат други две.

Русе

Децата са настанени в Кризисен център в Русе и в приемни фамилии в Бяла и Стражица. Родителите им могат да ги виждат по прелиминарен график, а делата се гледат в Районните съдилища в Русе и Горна Оряховица. На първото дело 14-годишната Илияна се разплака и съдът реши тя да бъде разпитана в „ синя стая ”, с цел да е по-малко травматично за нея.

От държавното обвиняване обявиха, че децата са неглижирани, нямат положителни условия, в новата двустайна квартира има кревати единствено за 6 от тях, масата за хранене е дребна и няма столове за всички. Социалните обясниха още, че счупените от година очила на Илияна са заменени по тяхно гледище и едвам при тях детето е посетило стоматолог макар че от дълго време има проблеми със зъбите.

От своя страна родителите Ивелина Зартова и Красимир Тодоров обявиха, че се грижат добре за децата си и упорстват те да се върнат при тях.
Ивелина Зартова: Не е правилно, ние имаме къде да живеем, бяхме наели апартамент. Те пристигнаха на домашно посещаване в петък и в понеделник ги взеха, без да ни кажат. Красимир Тодоров: Вземам прилична заплата за град Русе, до момента сме се справяли.
От прокуратурата желаеха на двамата родители да бъде направена психиатрична експертиза дали са годни да отглеждат 11-те си деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР