10 предприятия в Русенска област са уведомили Бюрата по труда

...
10 предприятия в Русенска област са уведомили Бюрата по труда
Коментари Харесай

10 предприятия съкращават работници в Русенска област

10 предприятия в Русенска област са уведомили Бюрата по труда за идно всеобщо освобождение на близо 760 чиновници. Над 60 на 100 от тях са от сферата на преработвателната индустрия. Част от тях чакат и спомагателни ограничения в поддръжка на бизнеса, в това число нисколихвени заеми.

Рашид Узунов е притежател на цех за произвеждане на селскостопански машини в Завет. Заради пандемията производството му се е свило с 25 на 100. Наложило се е да редуцира част от администрацията си.

" Продуктите, които ние предлагаме, не могат да се продават по интернет. Клиентът би трябвало да ги види, да ги пипне, а изключителните ограничения ограничиха провеждането на изложби, демонстрации ", изясни Рашид Узунов - притежател на компания за селскостопански машини.

Една четвърт от продукцията на завода се изнася главно за Румъния и Молдова.

" Ограничаването на придвижването на хора сред България и Румъния дотам спря реализацията на нашите артикули в чужбина, че свиването беше над 60-дори 70 %. Имаше покупко-продажби, които бяха направени, които не можаха да се осъществят. Ние към момента поносим такива загуби ", съобщи Рашид Узунов.



Притеснения за реализацията на продукцията си в Румъния имат и овощарите от района, защото близо 70% от нея изнася за северната ни съседка.

" Имаме опасения да тръгнем да осъществяваме стоката си единствено на българския пазар, който не би могъл да я закупи цялата ", показа Димитър Рачев – член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

За да рестартират бизнеса си, компаниите чакат по-сериозни ограничения за подкрепяне.

" Би следвало да се намерения за кредитиране при по-изгодни условия, защото схемата, която беше оповестена още при започване на пандемията за нисколихвени заеми от банките с ниско поръчителство, тя действително не се случи ", предложи Рашид Узунов.

Производителите от разнообразни браншове предвиждат, че икономическите последици от пандемията ще продължат най-малко още 2 години.

Репортераж на: Венета Николова, Пламен Иванов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР