10 пъти по-малка е санкцията, ако признаем вина и дадем

...
10 пъти по-малка е санкцията, ако признаем вина и дадем
Коментари Харесай

30 лв. глоба на пътя, ако си без винетка

10 пъти по-малка е глобата, в случай че признаем виновност и дадем парите незабавно


Чужденците извършители дават пари в брой на границата преди да изоставен страната


Три разновидността, с цел да се спасим от скъпите санкции


Арбитражен съд ще приема тъжби от операторите


Всички нередовни водачи, които пътуват без авансово закупена винетка или платена тол такса ще могат да платят по-ниска глоба на пътя, в случай че признаят виновността си. Така те ще могат да продължат пътуването си в границите на деня, до среднощ. В момента се разисква размерът на обезщетителните такси. Очаква се водачите на леки коли да заплащат 30 лв. при липса на винетка на място, вместо санкция по Закона за придвижване на пътищата в размер на 300 лв.. Ако нарушителят бъде заловен още веднъж без електронна винетка на пътя през идващия ден, той още веднъж ще би трябвало да заплати 30 лв. на място или да бъде глобен с по-високата санкция.

Заради повишения надзор на пътя за водачите ще е по-изгодно да си купят седмична винетка за 15 лв., вместо да платят 30 лв. при нарушаване, безапелационни са специалистите от пътната организация. Новите компесаторни такси в друг размер ще бъдат въведени и за водачите на рейсове и тирове, които не са платили тол такса.

Водачите ще имат три разновидността, по които да се разплатят за наложената по-ниска глоба. Първият от тях е да платят на място с банкова карта, като за задачата проверяващите от пътната организация ще носят със себе си пос терминали. Вторият е да се издължат по банков път в период от 14 дни. Възможно ще е да се заплати и в брой на разкритите пунктове на границата. По този метод нито българските, нито непознатите водачи ще могат да напущат страната без да платят наложената им обезщетителна такса. Това изясни особено за „ Труд ” специалистът от Агенция „ Пътна инфраструктура ” проф. Олег Асенов.

Водачите, които отхвърлят да признаят виновността си, че карат без авансово платена електронна винетка или тол такса, надали ще могат да оборят десетократно по-солените наказания в съда. Причината е, че данните за нарушаванията в действително време ще отиват към центъра за ръководство. А информация по обработката им ще се подписва от проверяващите с електронен автограф, тъй че ще е ясно кой от 650-те чиновници в над 100-те проверяващи патрули на пътя, които ще наблюдават за изрядността на водачите, е наложил обезщетителната такса.

За да понижат разноските си


Превозвачите сменят огромните камиони с дребни

 Превозвачите ще могат да заплащат за изминато тол разстояние на снабдители на услуги и да наемат от тях бордни устройства. Превозвачите ще могат да заплащат за изминато тол разстояние на снабдители на услуги и да наемат от тях бордни устройства.
След въвеждането на тол системата може да се чака превозвачите да сменят камионите си с тегло над 3,5 тона с по-малки такива с размер до 2,5 тона. По този метод вместо да заплащат тол такса за изминато разстояние, те ще си купуват доста по-евтината електронна винетка. Поне това демонстрира практиката при въвеждане на тол системи по света. Нормално е фирмите да се опитат да усъвършенстват разноските си, изясни проф. Олег Антонов, специалист към пътната организация пред „ Труд ”.

При въвеждането на такива системи в чужбина компаниите всекидневно избират да продадат средноголемите си камиони и да купят такива с тегло над 12,5 тона за дългите курсове. А по-кратките такива да усъвършенстват посредством закупуване на по-малки камиони и бусове, за които да заплащат винетки.

При 1 месец нарушавания


Късат контракта с доставчиците


 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Всички снабдители на услуги, които ще са медиатори сред превозвачите и пътната организация ще могат да бъдат премахвани от регистъра, в случай че не дават качествена услуга или не покриват заложените критерии от ведомството. В случай, че проблемите продължат в границите на месец договорът с тях ще бъде прекратяван и те ще бъдат делиствани от регистъра на доставчиците. По този метод пътната организация ще бъде поръчител за техните клиенти, изясни проф. Олег Асенов, специалист във ведомството.

Работата с тях ще бъде прекратявана и в случай че не се издължават в нужните периоди финансово с пътната организация за заплатените от клиентите им тол такси. Самите превозвачи пък ще могат да подават самостоятелни тъжби до Арбитражния съд при проблеми.

За претендентите


Сервизната мрежа ще е преимущество


Кандидатите за снабдители на услуги към тол системата ще би трябвало да дават отговор на редица условия. Те наложително ще дават банкова гаранция, ще би трябвало да потвърдят финансовата си непоклатимост и квалификацията на личния състав си. Освен това медиаторите, които ще събират тол таксите ще би трябвало да сключат застраховка „ Професионална отговорност ” с най-малък предел от половин милион лв.. Задължително те ще би трябвало да имат развита сервизна мрежа, която да има опит в работата с тежкотоварни транспортни средства или да са сключили контракт с такава.

У нас ще могат да оперират и европейски снабдители, които ще включат родната пътна мрежа в обсега на предлаганите от тях услуги.

Камионите без бордови устройства ще би трябвало да си купуват авансово заложени маршрутни карти.

Брюксел упорства за въвеждането им


Посредници взимат % от оборота на тол системата


В света прибират до 5 на 100

 Доставчиците ще получават за работата си % от оборота. Снимка: Булфото Доставчиците ще получават за работата си % от оборота. Снимка: Булфото
Два типа медиатори ще проработят при въвеждане на новата тол система. Първият тип снабдители ще събират данни за изминатите от камионите и рейсовете километри. Вторите ще събират освен тези данни, само че и дължимите за прекосяването такси от своите клиенти, като по-късно от своя страна се разплащат с пътната организация. Съществуването на такива медиатори е част от международната процедура. Европейско условие е и ние да въведем такива снабдители, изясни проф. Олег Асенов, специалист към Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

За работата си и двата типа снабдители няма да взимат такса от своите клиенти. За работата им ще заплаща страната – с % от оборота от тол таксите. По този метод ще се подтиква събираемостта, изясняват специалистите. Все още не е ясно какъв ще е процентът, който ще получават за работата си. Сигурно е, че той ще друг за двата типа медиатори, защото и вложенията в работата им и условията, на които те дават отговор ще са разнообразни. По-малък % ще прибират доставчиците, които единствено взимат данни, а по-голям тези, които събират и тол таксите, закупуват бордови устройства и ги дават чартърен на своите клиенти.

Международната процедура е при започване на въвеждане на системата този %, който получават доставчиците да е по-висок, а след това да понижава, изясни проф. Асенов. Тези проценти ще могат да се трансформират всяка година. В света всекидневно доставчиците на услуги в тол системата прибират сред 1% и 3,5% от оборота си. Понякога се стига и до възнаграждение в размер на 5 на 100. В момента специалистите от Световната банка вършат разбор, след правенето на който ще бъдат препоръчани разновидности за процентното възнаграждение на новите снабдители и те ще бъдат подложени на публично разискване.

Ако желаят да работят непосредствено с пътната организация вместо с снабдители на услуги, превозвачите ще би трябвало да предплатят избрана сума на ведомството съгласно прогнозния трафик, който се чака да изминат. По този метод организацията ще си подсигурява вземанията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР