10% от работещите българи са под линията на бедност, а

...
10% от работещите българи са под линията на бедност, а
Коментари Харесай

КНСБ: 10% от работещите българи са под линията на бедност, която е 504 лева

" 10% от работещите българи са под линията на беднотия, а тя е 504 лв.. Предложението на Министерски съвет за 2024 година е линията да стане 526 лева, което е към 4% - единствено с 22 лв. нарастване. Ние не можем да подкрепим сходна позиция поради високата инфлация ". Това разяснява Петър Мишев от КНСБ в „ Твоят ден ” по Nova News.
Според него методът, който дефинира линията на беднотия, е добър, само че взима доста остарели данни. Синдикатите оферират да има корекции – да се употребява показателят за дребната потребителска кошница и по този начин линията на беднотия да бъде към 600 лв. следващата година.

За икономиста Преслав Райков страната би трябвало да престане с тези непазарни намеси. Нужно е реформиране на администрацията, на неработещите системи, предложи той. „ Просперитет се реализира с по-ефективна работа. В доста от държавните системи не виждаме предпочитание за промяна и не на последно място – с евакуиране на помощта от страната ”, сподели Райков.

Той изясни, че плануваното законодателство за нарастване на минималната работна заплата с % от междинната брутна заплата за страната ще сътвори зони и браншове, в които служащите ще изгубят мотивацията си да дават най-хубавото от себе си и да се развиват.

„ Ние сме в плен на демографската обстановка. Българската стопанска система работи с 3 млн. души деен потенциал – това е приблизително огромен квартал на огромен град. Само новите бизнесмодели, експортът ще сработят, с цел да развиват благосъстоянието ”, добави Райков./факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР