10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до

...
10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до
Коментари Харесай

Медиана: 7 формации влизат в НС

10% от гласоподавателите, които декларират, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го създадат и за кого ще гласоподават – това съставляват към 250 хиляди колебаещи се евентуални гласоподаватели, които могат фрапантно да трансформират актуалната картина, сочат данните от последното проучване на организация " Медиана ". 

Към момента ГЕРБ води пред обединението " Продължаваме промяната – Демократична България " с малко по-малко от 2%. Коалицията ПП-ДБ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея, се споделя в изследването.

" Възраждане " все още е трета политическа мощ, като данните демонстрират повишаване на капацитета им. От Движение за права и свободи са четвърти, като тук обичайно въздействие ще окаже гласуването в чужбина. Българска социалистическа партия наподобява, че към този момент е спряла бурния отлив на симпатизанти, само че тук доста се е нараснал размерът на колебаещи се гласоподаватели, показва от " Медиана ". 

Данните към 23 март 2023 година демонстрират, че идващият парламент евентуално ще бъде образуван от седем партии/коалиции. " Левицата " (4,3%) и " Български напредък " (4,5%) към този момент са над бариерата за влизане в Народното събрание. Има Такъв Народ също резервира шансове (3,4%).  

Огромната маса от гласоподавателите (около 60%) не биха желали нито държавно управление лидирано от ГЕРБ, нито държавно управление лидирано от ПП-ДБ, нито съдружно държавно управление сред двете. Същевременно голямата маса от гласоподавателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа неустойчивост и желаят сформирането на постоянно държавно управление, настояват от " Медиана ". 

Изследването е извършено в интервала – 17 - 22 март 2023 година   година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства. Изследването не взима поради гласуването в чужбина, което може да има доста въздействие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР