10% от българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост

...
10% от българските работодатели очакват да увеличат нивата на заетост
Коментари Харесай

Производството се задъхва! Бизнесът търси кадри

10% от българските работодатели чакат да усилят равнищата на претовареност до края на годината. 3% плануват да ги понижат и 81% не регистрират смяна.
Намеренията за наемане на чиновници на 620-те интервюирани работодатели не се трансформират спрямо предходното тримесечие, само че записват понижение от 3 процентни пункта по отношение на последното тримесечие на 2017 година, демонстрират резултатите от обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 година
Работодателите във всички 10 индустриални бранша чакат да усилят равнищата на претовареност в интервала октомври-декември, като най-силната чиста прогноза от 18% е регистрирана в бранш "Производство ", следван от "Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба " и "Търговия на едро и дребно " с прогнози от надлежно +14% и +12%.
Работодателите от бранша на строителството споделят най-слабите планове за наемане с прогноза от +2%. В съпоставяне с предходното тримесечие най-големи усъвършенствания на проектите за наемане на чиновници записват работодателите от бранш "Минно дело ", който регистрира най-значително нарастване от 11 процентни пункта, и от бранш "Електричество, газ и вода ", където има растеж от 5 процентни пункта.
Работодателите от бранш "Транспорт, хранилища и връзки " регистрират покачване от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите "Ресторантьорство и хотелиерство " и "Търговия на едро и дребно " са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от обществения и обществен бранш споделят по-слабите проекти за наемане на чиновници с понижение от 2 процентни пункта.
Най-силен пазар на труда се чака във Варна с чиста прогноза за заетостта от +17% - нарастване с три процентни пункта спрямо предходното тримесечие и на годишна база. Значителен растеж на заетостта се чака и в Русе, където прогнозата е +13%, до момента в който работодателите в Бургас споделят внимателен оптимизъм по отношение на проектите си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни вероятности за наемане с прогнози от надлежно +8% и +7%.
В съпоставяне с предходното тримесечие прогнозите на работодателите от приблизително огромните и дребните предприятия се усъвършенстват с 3 процентни пункта, до момента в който работодателите от микропредприятията регистрират нарастване от 2 процентни пункта, а прогнозата на огромните компании остава без смяна.
От ManpowerGroup означават, че бизнесът продължава да изпитва големи компликации да откри фрагментите, от които има потребност. Затова, с изключение на предлагането на по-гъвкави форми на претовареност, с цел да запълнят свободните си позиции, предлагат на работодателите да се концентрират върху повече образования, с цел да основат и отгледат гении вътре в своите организации, както и да търсят личен състав измежду пенсионерите и хората с увреждания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР