10 области в страната са били под рекордната си заетост

...
10 области в страната са били под рекордната си заетост
Коментари Харесай

Враца, Видин и Монтана удариха дъното по заетост

10 области в страната са били под рекордната си претовареност за последните 16 години през 2018 година Сред тях са Враца, Видин и Монтана, които са на дъното на класацията.
Изследване на института за пазарна стопанска система разрешава да се види най-хубавото и най-лошото показване в заетостта за всяка област през последните 16 години, като настрана е маркирано и равнището на претовареност през последната 2018 година – областите са подредени точно по отношение на заетостта си през миналата година.
Графиката демонстрира, че 18 области в страната реализират рекордна или доста покрай рекордната претовареност за последните 16 години през 2018 година Всяка една от първите девет области по претовареност през 2018 година е на своето рекордно равнище. Областите, които имат най-висока претовареност и пробиват границата от 75% са София (столица), София, Благоевград, Стара Загора и Пловдив.
Най-високата постигана претовареност от българска област в последните 16 години е 75,6% в София (столица) през 2018 година Най-ниската претовареност в този интервал е 42,2% във Видин през 2004 година Макар и за огромен интервал – цели 16 години, разликата сред двата върха е фрапантен – цели 33,4 процентни пункта.
Само за 2018 година разликата сред връх и дъно – в тази ситуация София (столица) и Монтана, е цели 23,4 процентни пункта. Коефициентът на претовареност (15-64 години) остава под 60-процентната граница в северозападните области Видин, Монтана и Враца, както и в областите Разград и Кърджали.
Парадоксално, само че в рекордната година за заетостта в страната, проблемите на пазара на труда у нас остават ясно забележими, показват в проучването си от института.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР