10 нарушения са открити в Народния театър Иван Вазов“, обявиха

...
10 нарушения са открити в Народния театър Иван Вазов“, обявиха
Коментари Харесай

АДФИ откри 10 нарушения в Народния театър, повечето били на Мариус Донкин

10 нарушавания са открити в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, оповестиха от Агенцията за държавна финансова ревизия.

На уеб страницата на институцията е оповестен отчет от завършилите инспекции през третото тримесечие на 2023 година, като те са за правомерност по отношение на спазването на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и нормативната уредба в региона на публичните поръчки за интервала от 01.04.2022 година до 13.01.2023 година
Двоен автограф

Финансовата ревизия е проверила 41 контракта за доставки и услуги на обща стойност 382 537 лева, от които по 35 контракта не са открити нарушавания, написа в резюмето на отчета. Ето и какви са резултатите: 4 бр. нарушавания на чл.13, ал.3, т.3, във вр. с чл.2, ал.2, т.1 от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш (ЗФУКПС) - не са приложени контролни действия, включващи " политики и процедури за прелиминарен надзор за правомерност " при подписване на 4 договора; 1 бр. нарушаване на чл.13, ал.3, т.1, във вр. с чл.2, ал.2, т.1 от ЗФУКПС - не е приложена наложителна контролна активност " система за двоен автограф " при подписване на 1 договор; 5 бр. нарушавания на чл.17, ал.1 от Закона за публичните поръчки (ЗОП) - не е прибавен плануваният в закона ред за възлагане на публични поръчки (непроведени публични поръчки). За откритите нарушавания са формирани и връчени 9 акта за определяне на административно нарушаване (АУАН) на виновните длъжностни лица. За 1 нарушаване на член 17, алинея 1 от Закон за обществените поръчки, касаещо подписване на контракт, при който не е прибавен плануваният в закона ред за възлагане на публични поръчки, не е формиран АУАН заради изминал давностен период за ангажиране на административнонаказателна отговорност.
Конфликт на ползи

Извършена е и инспекция на: регистрирани разноски за командировки в страната и в чужбина, при която е открито неспазване на разпореждания от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина; начислени и изплатени средства на личния състав, в това число съглашения, трудови договори/допълнителните съглашения към тях; разчетно-платежни ведомости и платежни документи за личния състав на НТ за 24 лица, при които не са открити нарушения; 13 контракта за наем на ведомствени жилища, предоставени за ръководство на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, в това число получените доходи от тях. Установено е неспазване на разпореждания от Закона за държавната благосъстоятелност (ЗДС) и от Правилника за използване на ЗДС. Установено е съществуване на данни за спор на ползи по отношение на контракт за отдаване чартърен на ведомствено жилище. 1 контракт за прилагане обособени елементи от постройката на НТ за ведомствен стол-клуб и бюфет-кафе, 3 контракта за прилагане на театрално пространство и 1 контракт за 3D видео мапинг проекция, при които не са открити нарушавания.
Възражения

От Народния спектакъл разясниха пред „ Телеграф “ данните от инспекцията: „ Докладът, който цитирате, е обществен и в него е огласена систематизирана информация без диференциация на кого са формирани от АДФИ цитираните 9 АУАН-а. Може да посочим, че огромна част от нарушаванията, за които са формирани АУАН-и, не касаят действия, осъществявани в интервала, в който господин Васил Василев е шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов ". За повече информация можете да се обърнете към предходния шеф. Освен това от АДФИ са формирани три АУАН-а, също касаещи интервала, в който господин Василев не е шеф на театъра. По същите са подадени своевременни и аргументирани възражения, след които към сегашния миг нямаме данни да са формирани актове за начет, т.е. по тях няма влезнали в действие открити нарушавания от АДФИ “. „ Телеграф “ потърси неколкократно за коментар и някогашния шеф на първата ни натрупа Мариус Донкин, само че досега той не е дал отговор на позвъняванията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР