10 млрд. лв. е изгубила държавата за последните 3 години

...
10 млрд. лв. е изгубила държавата за последните 3 години
Коментари Харесай

НАП публикува списък на големите длъжници. Вижте кои са те

10 милиарда лева е изгубила страната за последните 3 години поради погасени по отминалост и отписани отговорности към Национална агенция за приходите. Това съобщи служебният финансови министър Асен Василев, който показа ограничения за повишение на събираемостта от приходните организации. Други близо 19 млрд.все още не са събрани. Той пресметна, че на годишна база хазната е ощетена с сред 2 до 3 милиарда

Национална агенция за приходите разгласява черен лист на огромните длъжници към фиска. Вижте кои са те

" Общо сумите, които се дължат и които Национална агенция за приходите би трябвало да събере са 9,9 милиарда лв.. Най-големият дебитор дължи 160 млн. лв., имаме много длъжници, които дължат над 50 млн лв.. Както знаете част от тези задължения са трудносъбираеми, само че други са на работещи предприятия и те би трябвало да се съберат ", сподели министър Асен Василев.

Започват инспекции на сдружения, употребили публичен финансов запас. Ще се прави и обществен надзор върху получателите на публични поръчки. Въвежда се електронно фактуриране, посредством което фактурите ще влизат в Национална агенция за приходите в действително време, а не след 14 дни, както е до момента. За да се пресече източването на Данък добавена стойност се планува надзор върху компаниите още при самата им регистрация.

Новият началник на Национална агенция за приходите съобщи, че се прави цялостна инспекция на Дирекцията за финансов надзор поради подозрения за всеобщи партийни назначения без условие за профилирано обучение.

" Точно в тази връзка в този момент се прави цялостен разбор на активността на тази дирекция, с цел да се уточняват всички назначения и да се почисти всевъзможни недоразумения от този темперамент ", сподели Румен Спецов, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Освободената шефка на Национална агенция за приходите Галя Димитрова отхвърли всички обвинявания с аргумента, че по нейно време има растеж на събираемостта и осъществяването на сегашния бюджет го демонстрира. Тя дефинира като несправедливи изказванията, че Агенцията е проспала 10 милиарда, погасени по отминалост, защото те е трябвало да да бъдат платени преди 2006-2009 година, а не след 2017.

" Тези отговорности, откакто изтече срокът за доброволното им заплащане, трябваше да се предават за наложително събиране в Агенцията за държавни вземания. Това са отговорности на компании, които вземат участие в проведени схеми на данъчни измами. Фирми, които нямат безусловно никакви активи, и които са с шефове лица с невисок обществен статус, или са отговорности, които са трансферирани на такива компании с концепцията те да не могат да бъдат събрани. ", сподели Димитрова.



За пробойни и в митниците, рапортува новият началник на организацията Павел Тонев. Той заяви, че единствено за първите 4 месеца на годината не са събрани над 67 милиона и половина от акцизи.

" По отношение на горивата - минус 18, 4 млн. Алкохол, алкохолни питиета и бира - минус 2,2 млн. лв., тютюневи произведения - минус 52, 2 млн. лв. ", сподели Павел Тонев, шеф на организация " Митници ".

Всички чиновници на митниците годишно ще минават инспекция, при която ще се съпоставят техните приходи с имотно положение и влоговете им, съобщи финансовият министър.

" Те ще подписват заявления, с която се отхвърлят от банковата загадка в български и непознати банкови институции и разрешават на Национална агенция за приходите да достъпва информация от имотни регистри и търговски регистри за съществуването на техни компании, парцели или сметки в чужбина ", сподели Василев.

В митниците се връща отстраненото през 2019-та година звено, отговарящо за контрола върху вносните артикули и инспекциите на рискови компании.

Национална агенция за приходите разгласява на уеб страницата си информация от публичен интерес, обвързвана със събиране на обществени вземания, контролната активност и получателите на публичен запас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР