10 милиона лева ще получи Софийския университет Свети Климент Охридски

...
10 милиона лева ще получи Софийския университет Свети Климент Охридски
Коментари Харесай

10 млн.лв ще получи СУ за поддръжка на сградите си

10 милиона лв. ще получи Софийския университет " Свети Климент Охридски " за поддръжка на постройките си.

Правителството в никакъв случай не е имало желание да лишава Софийския университет от здания, дори проявявало схващане. Това стана ясно след среща сред управлението на Алма матер и министрите Красимир Вълчев и Владислав Горанов. Просветният министър Вълчев се похвали, че скоро подобен разговор не е имало. Още в сряда СУ ще има нова постройка или най-малко такива са упоритостите му.

На срещата са разисквани разноските за поддръжка на постройките на СУ и кабинетът щял да даде спомагателни пари на ВУЗ-а за поддръжката на постройките, стана ясно от коментара на Вълчев.

Обсъдени са още необятен кръг проблеми на университета. Финансист номер едно пък е удовлетворен, че днешната среща дала ясна визия какво може да се реализира още в промяната във висшето обучение.

Около 10 милиона лв. ще получи СУ за инфраструктурата, която употребява. Протестът се анулира. Ръководството на висшето образователно заведение било уверено, че като седнат и ще се схванат. Оказа се, че въпросът е зародил поради информационен проблем.

СУ ще получи постройката на бул. " Черни връх ", която се употребява от гимназията по облекло. Гимназията пък отива в ж.к. " Лозенец ".

Припомняме Софийският университет изиска нова постройка за образование на студентите си по медицина от държавното управление като отплата за отнетата им постройка. Академичният съвет одобри единомислещо настояването и сложи ултиматум - в случай че то не бъде изпълнено, Университетът стартира митинги след 22 януари.

В последните дни на 2017 Министерски съвет със свое решение лиши постройката на бул. " Ал. Стамболийски " в София в интерес на съда и прокуратурата и с претекст " отпаднала потребност ". До този миг постройката бе на Университетска болница " Лозенец ". Тя беше на СУ до ноември 2016 година, след което бе трансферирана на лечебното заведение против обещанието болничното заведение да я ремонтира и тя да бъде употребена за образование на студентите по медицина.

Сградата на " Стамболийски ", където се обитаваше преди Механотехникумът, беше дадена на СУ през 2011 година като отплата за изгубената постройка на " Шипка " 6. След дълголетен спор сред Университета и Съюза на българските художници в последна сметка тя бе получена от СБХ. От СУ желаеха нова постройка, която да е равностойна на тази на ул. " Шипка " 6, да не се нуждае от ремонт и в нея да може непосредствено да стартира образование на студенти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР