10 месеца отминаха, откакто корабът Галакси Лийдър (Galaxy Leader) е

...
10 месеца отминаха, откакто корабът Галакси Лийдър (Galaxy Leader) е
Коментари Харесай

Пленените моряци в Йемен. Ще се приберат ли скоро у дома

10 месеца отминаха, откогато корабът „ Галакси Лийдър " (Galaxy Leader) е в плен на хутите. На борда му в плен е целият екипаж - 25 души, двама от които българи.

Обмисля се обаче освобождението на капитана и старши помощник-капитана - Любомир Чанев и Данаил Веселинов, научи bTV. С тях в Йемен се срещна евродепутатът Елена Йончева.

В момента съм в Йемен. Вчера се срещнах с нашите моряци в помещение отвън кораба, което беше определено от хутите. На срещата беше и съветникът по външнополитическите въпроси на президента им. Именно той ме увери, че се обмисля тяхното скорошно освобождение, изясни Елена Йончева в BTV „ Тази заран ".

Това е първият път, когато Любомир Чанев и Данаил Веселинов се срещат с външен клиент лице в лице след задържането на кораба от бунтовниците.

Срещата е резултат от дипломатическите старания на евродепутата и диалозите на Йончева с йеменските управляващи през вчерашния ден, в това число с министъра на външните работи Джамал Амер.

От малкия екран припомниха, че в България близки на двамата българи одобриха новината със смесени усеща - от една страна наслада, че има развиване по тематиката, само че и паника от продължаващата неустановеност.

Помолих за още срещи с двамата българи. Опитах се да им вдъхна вяра. Роднините им ме помолиха да ги прегъна от тяхно име. Няма по какъв начин да скрия, че те се усещат обезверени. Казаха ми още, че се усещат изоставени. Това си пролича и от прочувствената им реакция, сподели още Елена Йончева в ефира на „ Тази заран ".

Тя им обяснила, че се прави всичко допустимо за тяхното освобождение и те не трябва да губят религия.

Аз съм тук на филантропична задача, не се водят политически диалози. Но се надявам, че това посещаване ще покаже ангажираността на българската страна към този случай, разясни Елена Йончева.

Евродепутатът ни напомни също по този начин, че от трибуната на Европейският парламент е попитала дали в случай че арестуваните моряци са от огромна европейска страна, щяха да стоят в плен към този момент 10 месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР