10 март, датата на която отбелязваме спасяването на българските евреи

...
10 март, датата на която отбелязваме спасяването на българските евреи
Коментари Харесай

Д-р Оскар, „Шалом“: Във всеки момент имаме право на избор

10 март, датата на която означаваме спасяването на българските евреи и почитането на паметта на починалите над 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, е един доста значим ден от актуалната българска история. Ден, в който би трябвало да си дадем равносметка за отговорността, която носим и света, в който живеем. Да осъзнаем, че във всеки миг имаме право на избор и можем да бъдем на вярната страна на историята.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доктор Александър Оскар, ръководител на организацията на евреите у нас „ Шалом “.

Димитър Пешев е лицето на спасението на българските евреи. Бих добавил и водачите на Българската православна черква. Когато се срещнах с протоколите на светия синод - това са хора светци. Те демонстрират невероятна героизъм и същински християнски полезности. Всеки един от митрополитите прави всичко допустимо да се застъпи за българските евреи. Включително са имали проект да покръстват евреи, с цел да могат да бъдат скрити и да не бъдат преследвани.

Няма по какъв начин да не отдам заслуженото и към моите сътрудници от Българския лекарски съюз, тъй като това е една от първите съсловни организации в Европа, която публично се афишира срещу нацистката човеконенавистна идеология. На 4 ноември 1940 година тогавашното управление на БЛС изпраща писмо до ръководителя на 25-тото Обикновено Народно заседание проф. Логофетов с апел да не допусне приемането на проектозакона за отбрана на нацията. За страдание законът е признат, има шест подзаконови акта и е извънредно наказателен към евреите, включва и лишаване на имуществото. Близо 50 000 български жители са подложени на съществени премеждия в идващите години.

В Държавна организация „ Архиви “ има задоволително документи, неотдавна разгласих писмо от Съюза на счетоводителите с признателност към Министерски съвет за депортирането на 4500 евреи от Кавала. Тези 11 343 евреи са депортирани, за което българската страна заплаща тяхното транспортиране и изгаряне в крематориумите. Труден е този интервал от историята, тъй като имаме хубавата страна от спасението и нещо, с което би трябвало да се гордеем, въпреки това имаме депортацията и закона за отбрана на нацията. Трябва да имаме поради, че в такива времена човек елементарно може да се подведе.

Димитър Пешев е един от подписалите се за Закона за отбрана на нацията, само че виждайки накъде отиват нещата е един от първите, които споделят „ Аз бях до тук и ще направя всичко належащо, с цел да поправя грешката “.

По мотив 80-годишнината от спасяването на българските евреи предвиждаме разнообразни начинания. Започваме с едно алегорично посещаване на Кавала, да отдадем респект на депортираните евреи. След това на 9 и 10 март в Пловдив на паметника на спасението живи очевидци ще опишат за тези събития. След това ще има посещаване в Бачковския манастир, където са заровени митрополитите Кирил и Стефан, да отдадем респект. На 10 март ще обиколим всички софийски храмове с обръщение за мир - синагогата, джамията и църквата Св. София и други

Вижте цялото изявление във видеото.  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР