10 лв. е годишната икономия за българско домакинство от замяната

...
10 лв. е годишната икономия за българско домакинство от замяната
Коментари Харесай

Евростат ни съветва как да пестим от скъпия ток

10 лева е годишната спестовност за българско домакинство от замяната на една електрическа крушка, твърди Евростат.
Ако сменим единствено на една елементарна 60-ватова електрическа крушка с LED осветително тяло от 10 вата спестяваме 10 лв. /5 евро/, сочат изчисленията на Евростат на база цени за първата половина на 2017 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-много обаче - към 15 евро годишно при същата спестовност икономисват семействата в Дания, Германия и Белгия, тъй като цените на електричеството в тези три страни са най-високи в Европейски Съюз, регистрира европейската статистика.

По този индикатор цената на електрическата сила у нас е най-ниска спрямо целия Европейски Съюз - 9,6 евро за 100 киловатчаса.

Сред страните в Европейски Съюз с най-евтино електричество, с изключение на България, са още Литва, Хърватия и Унгария - по 11 евро за 100 квтч, Естония и Румъния - по 12 евро и Малта - 13 евро на 100 квтч.

При приблизително статистически апартамент у нас /2 стаи, кухня, коридори, баня, тоалетна/, населяван от четиричленно домакинство, има към 10 осветителни тела, икономисаната сума може да набъбне до 100 лв. годишно при съблюдаване рекомендацията на Евростат.

Енергийни специалисти настояват, че към 70 на 100 от сметката на сходно домакинство през зимните месеци отива за отопление и стопляне на вода, a останалите към 30 % се разпределят сред изстудяване, готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

Също по този начин е добре да изключваме от контактите всички електрически уреди, които не употребяваме сега, да използваме "умно " нощната цена, както и да изключваме фурната 10-15 минути преди финала на готвенето, с което можем да спестим към 20 на 100 от потребяваното електричество.

Добре е да се знае, че ставени включени и работещи по 10 часа на ден тв приемник, преносим компютър и настолен компютър, както се случва в доста семейства - употребяват общо към 1 киловат или 365 киловатчаса на година, което е почти годишен разход от 70 - 80 лв. .
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР