10 жалби във връзка с резултатите от местните избори в

...
10 жалби във връзка с резултатите от местните избори в
Коментари Харесай

Съдът взе важно решение за изборите

10 тъжби по отношение на резултатите от локалните избори в Бургаска област, са разгледали магистратите от Административния съд (АДмС), оповестява "Флагман ".

Обжалвани са решения на Общинската изборна комисия в Бургас, Средец, Айтос, Поморие и Приморско.

Исканията на неуспелите претенденти за кметове и общински съветници са отхвърлени на първа инстанция.

Ивайло Дражев е измежду най-активните. Той е атакувал и вота за кмет, и този за съветници. Известният приватизатор и някогашен футболен необут смята своите 182 гласа за мощно занижени и твърди, че е ощетен в 47 изборни секции. Той упорства за анулиране на изборите. Административният съд обаче намира изказванията му за недоказани.

Ивайло Дражев е атакувал и избора на Димитър Николов за кмет, обвинявайки го, че е „ употребявал служебното си състояние за пропаганда “. Бургаските магистрати обаче вярно са отчели, че за Николов са дали своят вот 75 210 души, до момента в който за Ивайло Дражев единствено 183. Поради това се приема, че той няма юридически интерес, защото разликата сред тях е над 75 хил.гласа.

Тодор Ангелов, който заемаше третата позиция в листата на „ Ние, жителите “ жали преброяването на преференциалните си гласове. Ангелов е с 218 преференции – с 9 по-малко от третия в листата на обединението Красимир Димитров Батилов, който е първа запаса и при отричане на Бенчо Бенчев или Стоян Колев ще влезе в Общински съвет. Тодор Ангелов претендира, че е ощетен в 6 градски секции, само че съдът смята, че няма нарушавания.

АДмС избощо отхвърли жалбата на различен от участниците във вота – Веселин Велев. Веско Плаката, както е прочут той на бургазлии бе измежду най-колоритните участници в локалните избори. Той бе на 4-то място в листата на Атака и апелира решението на ОИК, тъй като считаше, че е невероятно да има единствено 27 преференции.

Съдът отхвърли като неоснователни и претенциите на Живко Гърков, претендент за кмет на Съюз на демократичните сили в Средец, който нападна успеха на Иван Жабов. Разликата сред двамата бе 36 гласа, заради което АДмС разпореди наново отваряне на чувалите и броене на гласовете. Гърков оспорва вота в пет секции, където смята, че неговите гласове са били регистрирани като недействителни.

Пред претендента за кмет, неговия юрист и представител на съперника му Иван Жабов са прегледани всички бюлетини и е регистрирано, че са вярно разказани в протоколите и няма разминаване.

Кандидатът за общински консултант от ГЕРБ в Средец Константина Николаева Стойкова също жали резултата във връзка с преференциите. Тя е получила 145 персонални гласа за своята кандидатура, само че смята, че е ощетена в шест секции.

Административният съд е разпоредил наново броене на гласовете й, само че е открита единствено една нова бюлетина за нея. Привлякла е вниманието и друга, в която е гласувано за ГЕЛБ, само че безусловно всички претенденти са били зачертани, без въпросния номер 114. Съдът обаче не регистрира този глас в интерес на Стойкова.

Административният съд отхвърля жалбата на Гроздан Златев, претендент за кмет на Ахелой. Случаят бе един от най-заплетените, тъй като разликата сред Златев, подсилен от НФСБ и сегашния кмет Иван Георгиев от ГЕРБ бе единствено два гласа. Според съда изказванията на Златев, че част от неговите бюлетини са регистрирани като „ невалидни “, не са подкрепени с доказателства.

Същото се е случило и с обжалваното решение на ОИК Поморие за вота в Порой, където кмет стана Исмаил Али от ГЕРБ.

Отхвърлена е жалбата и на Зюмбюл Ариф Ахмед, кандидат-кмет на Движение за права и свободи в Карагеоргиево, община Айтос. Той нападна решението, с което за кмет е определен Метин Латифов от ГЕРБ, само че съгласно АДмС Бургас – нарушавания на Изборния кодекс няма.

Както към този момент писахме АДмС отряза и Димитър Димитров за касирането на изборите в Приморско.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР