10 години затвор получи млада двойка в Иран. Провинението на

...
10 години затвор получи млада двойка в Иран. Провинението на
Коментари Харесай

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

10 години затвор получи млада двойка в Иран. Провинението на годениците е, че са танцували пред една от забележителностите на столицата Техеран, а видеото е било оповестено в обществените мрежи. Действието е признато от съда като като знак на непокорство против режима, споделиха деятели за The Guardian.

Астияз Хагхигхи и Амир Мохамад Ахмади са сгодени. И двамата са при започване на 20-те си години. Арестувани са при започване на ноември, откакто в интернет се появява клипът, показващ по какъв начин двамата танцуват пред кулата " Азади " в Техеран.

Iranian couple filmed dancing in Tehran were just given a 10-year prison sentence for “promoting corruption, prostitution and propaganda. ” In the video that they posted to Instagram, Astiazh Haqiqi and her fiancé Amir Mohammad Ahmadi are dancing by Tehran`s Azadi (Freedom) Tower.
— Hillel Neuer (@HillelNeuer)
Прегрешението на момичето е по-голямо - тя не е носила кърпа на главата си, което е в нарушаване на строгите правила в Иран. Жените в тази страна нямат право и да танцуват на обществени места, още по-малко с мъж, което в допълнение е усложнило ситуацията на двойката и е асъдействало за тежката присъда.

Младежите са блогъри, имат почитатели в Instagram. Деянието им е разчетено от управляващите като " поощряване на непокорство и обществена проституция ". Танцът на двойката е разгласен за " събиране с желание да наруши националната сигурност ".

В страната още има напрежение след гибелта на Махса Амини през септември. Тя бе арестувана от нравствената полиция в Иран, тъй като е носила погрешно хиджаба си, и почина в ареста. Макар управляващите да отхвърлят да имат нещо общо с кончината ѝ, нейната история провокира вълна от отвращение и митинги както в Иран, по този начин и по света.

Демонстрациите в Техеран се трансфораха в придвижване против режима. Много хора починаха по време на митингите, други бяха задържани и част от тях получиха смъртни присъди.

Поведението на Хагхигхи и Ахмади се приема като знак на митинг на деятели. Младежите са блогъри, имат почитатели в Instagram.

Двамата са получили присъда от по 10 години и шест месеца затвор всеки, както и им е наложена възбрана да употребяват интернет или да напущат Иран, заяви намиращата се в Съединени американски щати осведомителна организация на деятелите за правата на индивида (HRANA).

Two Instagram bloggers and were sentenced to a total of 21 years and additional punishments.
On November 1, security forces arrested this couple violently after they published a video on social media showing them dancing in a city square.
— HRANA English (@HRANA_English)
Двамата са били лишени от адвокатска отбрана по време на правосъдното дело, а опитите им да бъдат пуснати под гаранция, до момента в който тече процесът, са били отхвърлени, се споделя още в известието на HRANA, която се базира на източници, близки до фамилиите им.

Съобщението гласи още, че Хагхигхи е в пандиза за дами Карчак отвън Техеран, където постоянно попадат цивилен деятели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР