10 години от създаването си отбеляза днес ОИЦ –Кърджали с

...
10 години от създаването си отбеляза днес ОИЦ –Кърджали с
Коментари Харесай

ОИЦ Кърджали отбеляза 10 години от създаването си

10 години от основаването си означи през днешния ден ОИЦ –Кърджали с нарочна конференция, в която с изключение на екипа на центъра и публицисти, присъединяване взе и шеф отдел „ Стратегическо обмисляне и ръководство на планове ” в общинската администрация Надежда Цветкова.

На събитието шефът на ОИЦ Дора Христова съобщи, че за едно десетилетие Центъра се е трансформирал в устойчива конструкция, търсена от хората, която е директен медиатор сред общини, бизнес и други обществени групи в обществото ни и опцията за финансиране и осъществяване на планове по европейските оперативни стратегии. Като образец тя уточни, показа данни за осъществени планове на територията на региона през последните три години.

Дора Христова регистрира, че за посоченият интервал на територията на региона са стартирали 642 плана, като до началото на 2022г. от тях са завършили 479. Стойността на безвъзмездната финансова помощ за всички планове е в размер на 63 819 467,44лв.

Най-голям брой планове са стартирали по ОПИК, което се дължи на процедурите свързани с превъзмогване на рецесията, провокирана от пандемията. За община Кърджали това са 246 стартирали плана на 216 обособени бенефициенти, а безвъзмездната финансова помощ е от 11 965 948.85 лева Програмата с максимален брой осъществени средства от Европейски структурни и капиталови фондове /ЕСИФ/ е Оперативна програма „ Региони в напредък ”, където главен бенефициент е община Кърджали. Стойността на безвъзмездната финансова помощ от 2019г. до в този момент е 9 044 899.25 лева По Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” на територията на община Кърджали са усвоени 5 684 241.01 лева

В изказването си Дора Христова акцентира и огромния принос на Местните инициативни групи /МИГ/ посредством които се осъществят доста планове по Програмата за развиване на селските региони. Като цяло максимален дял на стартиралите и завършили планове към началото на тази година е община Кърджали. Към началото на 2022 година от стартиралите 307 плана, 261 към този момент са завършили. Над 70 % е делът на завършилите планове и в Крумовград, Момчилград и Джебел.

Като на рожден ден срещата завърши с разрязването на юбилейна торта от екипа на ОИЦ- Кърджали, с която се почерпиха участниците в събитието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР