10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, докато най-накрая

...
10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, докато най-накрая
Коментари Харесай

Жена от Русе: Разделих се с два апартамента, за да зачена чрез ин витро

10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, до момента в който най-сетне се случи чудото, споделя Петя.

Не скърбя нито за секунда за изхарчените пари, само че считам, че страната би трябвало да се намеси, не би трябвало да я има тази дискриминация, която беше възрастовата, добавя щастливата майка

Върховният административен съд анулира възбраната за гратис ин витро на дами, навършили 43 години с претекста, че възрастовото ограничение е дискриминационно. В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми и мъчно могат да си разрешат скъпите процедури. Чакането на утвърждение за държавна финансова помощ от време на време може да се окаже на вятъра, точно заради възрастовата граница.

" Обичам те, мамо ". Всяка жена мечтае да чуе тези думи. След доста ин витро опити, болежка и вяра към този момент всеки ден ги чува и Петя Донева от Русе, макар че не се вписва в бюрократичната разпоредба да има дете до 43 години. Малката София идва на бял свят, когато майка ѝ е на 45, разказва БНТ.

Оказва се, че най-безценното нещо в живота си има цена. Финансова, която е непостижима за доста фамилии с репродуктовни проблеми. В момента ин витро процедурите у нас са сред 5 и 10 хиляди лв. и се правят в 40 клиники.

" Опитите, коствало ми е към два жилището в София. Но не скърбя нито за секунда за похарчените пари, само че считам, че страната би трябвало да се намеси, не би трябвало да я има тази дискриминация, която беше възрастовата ", добавя Петя.

Д-р Александър Кунев прави ин витро процедури от 11 години. Помогнал е на 150 фамилии да чуят детски смях в дома си. Приветства анулацията на възбраната за безплатно инвитро над 43 години, тъй като е срещу игнорирането на самостоятелните репродуктивни функционалности на дамите, само че не счита, че е редно съдът да взема решение медицински проблеми.

" Тези медицински проблеми се основават от избрани лобита в нашата колегия, които желаят да се работи с по-млади пациенти. Беше вкарано като гранична линия, което обаче е цензура, тъй като ти лишаваш хората. Вижте другите европейски страни - една Словения можеш да направиш 10 опита без горна граница. Но за жалост, тук и българинът има виновност, тъй като се сеща да има деца като мине 35, 40 години ", изяснява доктор Александър Кунев, експерт по репродуктивна медицина и ин витро.

Наблюденията на доктор Кунев са, че по време на пандемията успеваемостта на ин витро процедурите е намаляла, поради повишеното съсирване на кръвта на пациентките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР