10 г. зад решетките ще остане жена, която насърчавала сина

...
10 г. зад решетките ще остане жена, която насърчавала сина
Коментари Харесай

Майки на джихадисти с присъди във Франция

10 година зад решетките ще остане жена, която насърчавала сина си да влезе в „ Ислямска страна " и му давала пари, предава Поглед.инфо. Натали Хадади е наказана на 2 година затвор, тъй като изпратила на сина си пари.

С неоправдателни присъди приключиха две каузи, които Франция води против дами, чиито синове са се присъединили в редиците на джихадистката организация " Ислямска страна ". Наказание от 10 години затвор получи Кристин Ривиер, наричана от френските медии Мама Джихад. Тя беше приета за отговорна по обвиняванията, че членува в терористична организация. Подсъдимата получи оптималната присъда поради своя " сериозен ангажимент " към джихада и за оказването на помощ на млади дами да пътуват до Сирия като част от опитите й да откри брачна половинка на сина си. Ривиер твърди, че с по-малкия си наследник Тейлор Вилюс били " неразделни ". Смята се, че той е бил непосредствен с Абделхамид Абауд, един от основните уредници на парижките терористични офанзиви от ноември 2015 година " Вместо да се опитате да приберете сина си оттова, наподобява, че сте го насърчавали да остане ", съобщи съдията при произнасянето на присъдата.

Французойката, която е родом от източния град Троа, три пъти е пътувала до Сирия, с цел да оказва помощ на момчето, което приема исляма през 2011 година и последователно се радикализира. Тогава Вилюс е на 21 година По-късно той се реалокира да живее в Тунис и там е вербуван от джихадистки групировки. Кристин Ривиер го следва в Тунис, където приема исляма и даже възприема радикализираните възгледи на сина си.

Вилюс отива в Сирия през 2013 година с дейната помощ и поддръжка на майка си, която го подкрепя финансово по време на престоя му там. Той даже й се хвали, че пораства в йерархията на " Ислямска страна ", излиза наяве от една от прихванатите от проверяващите известията сред майка и наследник. " Знам, че се справяш добре, това ти приляга ", написа Кристин Ривиер, която е на 51 години.

Мама Джихад даже се пробвала да откри и младоженка на сина си, като го свързала с няколко млади дами, проявяващи интерес да се причислят към редиците на " Ислямска страна ".

Ривиер е задържана през юли 2014 година, когато съгласно следствието се е готвела да се реалокира за непрекъснато да живее в Сирия. Мама Джихад твърди, че се страхувала да се върне в родината си. Преди това тя три пъти е гостувала на сина си Тайлор Вилюс в завзетите от джихадистите територии в страната. Посещенията й били осъществени през 2013 година и 2014 година По време на процеса, който се гледа в съд във френската столица Париж, Мама Джихад съобщи, че се чувствала добре в Сирия и предпочитала да живее там вместо в родината си, " макар бомбардировките и престрелките ". Това излиза наяве от правосъдни документи, оповестени от в. " Монд ".

" Исках да прекарам допустимо най-вече време със сина си, преди той да почине...Разбира се, знаех, че това ще се случи, и в случай че беше станало, щях да се веселя за него, защото знам какво значи това за него. Знам, че ще има място в парадайса... Искам това, което и той желае, както всяка добра майка ". Кристин Ривиер отхвърля финансово да е подпомагала " Ислямска страна " и се пробва да убеди проверяващите, че е " обикновено " една майка да изпраща пари на сина си. Мама Джихад също по този начин не приема изказванието, че персонално е взела участие в борби, водени от джихадистите, макар че има фотоси от Сирия, на които е тежко въоръжена. Според нея в това нямало нищо извънредно, а тя носила оръжие както " всеки различен " в тази страна. В компютъра на французойката проверяващите са разкрили много материали, пропагандиращи джихада.

Синът на Мама Джихад Тейлор Вилюс е задържан година след Ривиер - през юли 2016 година, до момента в който пътувал с шведски паспорт. В момента той се намира във френски затвор и чака началото на процеса си. В ход е следствие за присъединяване му в " Ислямска страни ".

Присъдата на Кристин Ривиер беше прочетена няколко дни, откакто наказване от 2 година отнемане от независимост получи друга майка на джихадист. Натали Хадади (43 г.) беше наказана, тъй като изпращала пари на сина си в Сирия, където той се влял в редиците на " Ислямска страна ". Тя твърди, че не знаела по какъв начин Абес Бунага, който се е сражавал за " Ислямска страна ", употребява средствата, които му пращала. Смята се, че 21-годишното момче е починало по време на стълкновение, само че това не е изрично доказано. " Не разбирам по какъв начин могат да ме упрекват във финансиране на тероризма ", споделя Хадади в диалог с публицисти преди началото на процеса, състоял се в съд в Париж. Тя обаче не отхвърля, че е пособия на сина си. Според съдията Хадади " доста добре " е знаела, че момчето употребява парите, с цел да пътува до Сирия. Присъдата отговаряла на " сериозността " на действията й.

Натали Хадади е специалист по маркетинг и живее в източния район Елзас. Тя твърди, че през ноември 2015 година дала пари на сина си, с цел да замине в Алжир при татко си. Той трябвало да окаже позитивно въздействие върху Абес, който почнал да се радикализира в затвор, където излежавал присъда. Майката даже съобщила за това в полицията, само че не били подхванати ограничения. Хадади изпратила на сина си 5500 евро, откакто се оплакал, се са го обрали в Малайзия. Според прокуратурата Бунага е отпътувал от Малайзия в Сирия, където се включил към джихадистите. Самолетният му билет коствал 850 евро. През август 2016 година майката била осведомена с телефонно позвъняване, че 21-годишният й наследник е умрял. Натали Хадади сподели, че ще апелира присъдата си от 2 година затвор. Според юриста й наказването може да бъде понижено до домакински арест.

Синът на Ривиер Тейлор Вилюс бил високо в йерархията на " Ислямска страна " и добре познавал един от основните уредници на парижките терористични офанзиви от ноември 2015 година Вилюс е във френски арест и чака началото на развой.
Адвокатът на Мама Джихад Тома Клоц твърди, че клиентката й имала единствено повърхностни знания за исляма.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР