10 февруари 2025 г. За тогава е насрочено на втора

...
10 февруари 2025 г. За тогава е насрочено на втора
Коментари Харесай

Куриоз : Съдът насрочи за догодина дело на 102-годишна жена срещу Волгин

10 февруари 2025 година За тогава е планувано на втора инстанция делото, заведено от 102-годишната Ц.Г. против водещия от БНР Петър Волгин поради носталгията му по Народния съд. Това написа СЕГА след инспекция в електронното деловодство на съда. Процесът е формиран на 8 февруари т.г. и на 14 февруари арбитър Йоана Генжова е провела закрито съвещание, което е тип подготовка за делото. И го е насрочила за след година.

Това обаче не и изключение. Има и други цивилен каузи в градския съд, които ще се гледат година след постъпването си там, а някои, които са постъпили и преди този момент на Ц.Г. още даже не са планувани. Съдия Генжова е насрочила и други каузи за след година.

Има обаче и процеси, на които други съдии са дали дати за след 2 месеца.

Всеизвестно е, че натовареността в Софийския градски съд е огромна. Последният отчет за Софийски градски съд - за 2022 година, сочи, че са постъпили 7480 второинстанционни каузи. Средно на месец магистратите получават по 15 каузи.

Колкото до делото против Волгин, Ц.Г. го загуби на първа инстанция. Жената заведе делото заради статуса на Волгин във Facebook, че  " задоволително е да погледаш единствено десетина минути някой нагъл и неумен паралия като Хампарцумян, с цел да схванеш за какво е трябвало да има Народен съд ".

Софийският областен съд обаче отхвърли иска на Ц.Г. за 5001 лева и я осъди да заплати на Волгин 1200 лева разходи по делото. Волгин е прекрачил границите на журналистическата нравственос, както и на свободата на словото с изявлението си, възхваляващо Народния съд. Той обаче няма по какъв начин да е предизвикал с думите си щета на жена, която е жертва на комунистическия режим, само че не и на самия Народен съд. За нея остава единствено моралното задоволство, че с делото е отворен публичен спор, одобри като първа инстанция районният арбитър Андрей Георгиев.

Срещу Волгин се води и колективно дело за 100 000 лева от 41 близки на жертвите на Народния съд. То беше формирано през юли м.г. Насрочено е за 8 април т.г.

Исканията на хората, завели груповото дело, са в три точки - съдът да признае, че с обществените си изявления Волгин визира паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните фамилии, като изявленията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени съзнателно и злонамерено. Второто им искане е Волгин да бъде наказан да прекрати тези си изявления. Третото е на груповия интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР