10 души са задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата днес

...
10 души са задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата днес
Коментари Харесай

10 души са арестувани при спецакцията в хотелите Маринела и Марица

10 души са арестувани при профилираната акция на спецпрокуратурата през днешния ден в хотел " Маринела " в София и в хотел " Марица " в Пловдив. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, представен от Българска национална телевизия.

Открити са и 150 000 лева, от които 60 000 са били открити в кутия за обувки. Гешев добави, че ще бъдат конфискувани и коли, а до края на деня наблюдаващият прокурор ще реши какви обвинявания да бъдат повдигнати на арестуваните.
Гешев посочи, че трима са от фамилията, а останалите са свързани с активността на притежателя на хотелите.

„ Собственикът на хотела, в случай че употребявам думата „ притежател ", по публични данни, от началото на август месец не се намира в страната дружно с хора от фамилията си. Обект на следствие за осъществени закононарушения са и това лице, хора от фамилията му, както и шефове и притежатели на разнообразни компании ", добави Гешев, представен от Агенция Фокус.

На въпрос дали 10-а арестувани са чиновници на Ветко Арабаджиев, Гешев отговори: „ Не единствено. Това са и лица, които нямат официална връзка с компании, благосъстоятелност или следени от посоченото от вас лице, само че които са употребявани съгласно следствието за това компании, следени от един кръг лица да приспадат проверяващ се данъчен заем. Поставени лица на разнообразни компании, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и формалните негови компании ".

„ Ако приказваме за възможни обвинявания за пране на пари, тъй като все още няма привлечено в качеството на обвинен нито едно лице, насоката на следствието е, че е осъществено пране на пари като закононарушението е данъчно такова, което не изключва да има обвиняване и в посока проведена незаконна група. Делото по случая е формирано преди 10 дни. Периодът, който обгръща е от началото на 2018 година до в този момент ", съобщи още той.

Има доказателства, че евентуално лицето-собственик на хотел „ Маринела " с други хора са правили данъчни закононарушения и пране на пари, сподели още заместникът на основния прокурор Иван Гешев. Относно това, че в този хотел (Маринела) са се състояли едни от най-важните европейски събития и може ли да се окаже, че в действителност е точено Данък добавена стойност от пари, дадени за Европредседателството, Иван Гешев съобщи: „ Няма такива данни. Няма кой да точи пари за Европредседателството. За да спечелиш избрани публични поръчки, би трябвало да отговаряш на избрани законови условия. Това няма общо с предмета на следствието, което ви разказвам ".

По думите на Гешев сега се правят претърсвания на пространства в хотел „ Маринела ", които са употребени от лица, които са обект на следствие и това не значи, че по някакъв метод целият хотел е проведена незаконна група. „ Това кой е притежател на този хотел все още не е предмет на следствие. Предмет на следствие е, че това лице с избран кръг хора евентуално, към този миг има доказателства, са правили данъчни закононарушения, пране на пари, присъединяване в проведена незаконна група с други компании. Част от следствието е в посока компании, извършващи туристическа активност, само че не и активността на този хотел ", съобщи той.

„ Може би към края на деня ще е ясно какъв брой души са привлечени към наказателна отговорност, ще е ясно за какви закононарушения, ще е ясно какви ограничения за отклоняване ще се вземат по отношение на тях. В случай, че това лице, което е притежател на този хотел се реши, че е направило закононарушение, ще бъдат подхванати всички законови ограничения, регламентирани в българското и интернационалното законодателство ", добави още той. По думите на Гешев към този миг има данни за 3 лица от фамилията на притежателя на хотел „ Маринела ", които са направили закононарушения.

„ Предстои изземване на избрани МПС-та като материално доказателство. До момента са открити дребни суми от рода на 150 000 лв. като чакаме много по-големи суми до края на деня. Част от тях са открити в кутия за обувки, а не в помещение, употребено от това семейство, което посочихте ", съобщи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР