10 993 са машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни

...
10 993 са машините за гласуване, предвидени за предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Почти 11 хиляди машини са предвидени за гласуването на парламенарните избори

10 993 са машините за гласоподаване , планувани за предварителните парламентарни избори на 2 октомври, заяви представителят на Централната изборна комисия Росица Матева. Тя напомни, че на изборите на 11 юли 2021 година броят им е бил 10 937 .

Матева изясни, че броят на машините е по предварителни изборни описи и по предварителните данни за гласоподаватели, дали своят вот отвън страната и предстои на смяна.

Машините, на които ще бъде конфигурирана демоверсия за идния избор, са включени в оповестената във вторник от ЦИК социална поръчка по инсталиране на софтуера за гласоподаване, доставката и обслужването на оборудването, стана ясно от думите на Матева. Тя акцентира, че ще би трябвало да бъдат обезпечени машини с демоверсия за всички обитаеми места, където ще се организира машинно гласоподаване.

До събота в 23:00 часа се подават офертите за публичната поръчка, в неделя тези предложения се отварят и следва да се проведат диалози с изпълнителите, добави Матева.

Относно разисквания в общественото пространство въпрос, че мандатите би трябвало да бъдат преизчислени на базата  на преброяването , извършено от Национален статистически институт предходната година, Цветозар Томов, представител на ЦИК, съобщи, че това няма по какъв начин да се случи за тези избори . Причината е, че към момента няма публични резултати от преброяването. Томов съобщи, че преизчислението на мандатите по региони ще бъде направено за последващи избори , когато има и публични данни от преброяването на Национален статистически институт.

За провеждането на изборите отвън страната той уточни, че все още са постъпили 18109 заявки за гласоподаване от наши сънародници.

Матева сподели още, че от 23 август от уеб страницата на ЦИК е налична опцията всеки гласоподавател да ревизира дали попада в подписката на някоя партия или коалиция, и в случай че откри името си, без да се е подписал, че поддържа регистрация на партия или коалиция, може да изпрати тъжба до КЗЛД.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР