10 602 пациенти от Варненска област са сменили личните си

...
10 602 пациенти от Варненска област са сменили личните си
Коментари Харесай

Близо 11 000 пациенти от Варна и областта смениха джипито си

 10 602 пациенти от Варненска област са сменили персоналните си лекари през декември 2020 година, сочат данните на РЗОК - Варна. В тази численост с изключение на пререгистрациите заради персонални желания на пациента влиза и промяна заради преустановяване на практиката на общопрактикуващ доктор (ОПЛ), както и заради смяна на сегашен адрес на пациента.

Освен през декември нормативните документи разрешават промяната на ОПЛ по персонални желания да се извърши по бърза процедура и от 1 до 30 юни, когато не е належащо подаване на молба в Здравната каса и отписване от сегашния персонален доктор.

Здравноосигуреното лице разпечатва от формалния уебсайт на НЗОК регистрационна форма за непрекъснат избор на общопрактикуващ доктор (адрес:, меню " За жителите ", подменю " Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ доктор " ). Пациентът вписва персоналните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си брошура отива при определения нов персонален доктор. Изборът се счита за сбъднат от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Освен през юни и декември нормативните разпореждания разрешават да бъде определен нов персонален доктор когато и да е на годината при промяна на сегашен адрес на пациента, както и при вероятно преустановяване на практиката на общопрактикуващ персонален доктор, без значение от аргументите за това.

За облекчение на здравноосигурените лица НЗОК поддържа настоящ указател с подробна информация за всички договорни сътрудници. Те са посочени с адреси и телефони на практиките. Информацията може да бъде открита на формалната страница на НЗОК –, в меню " Информация за контрактувани действия ", подменю " Търсене на договорни сътрудници и действия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР