10 000 нови рибки вече плуват в р. Искър след

...
10 000 нови рибки вече плуват в р. Искър след
Коментари Харесай

За 10 години по инициативата на Lidl „Дай шанс на Балканката“ са зарибени повече от 30 реки с 410 000 риби

10 000 нови рибки към този момент плуват в р. Искър след последната акция на „ Дай късмет на Балканката

10 000 нови балкански пъстърви заплуваха в р. Искър, с помощта на самодейността „ Дай късмет на Балканката “. Акцията е част от дългогодишния взаимен план на Лидл България и съдружие „ Балканка “, който тази година чества своя десетгодишен празник. В обичайна акция по зарибяване през миналия уикенд взеха присъединяване чиновници на компанията и техните фамилии, членове от сдружението, както и локални доброволци. Заедно те събраха близо 100 чувала с боклуци от крайбрежията на река Искър към селата Злокучене и Драгушиново и пуснаха новите рибки. А през май веригата даде на съдружие „ Балканка “ 10 000 рибки за зарибителна акция по поречието на река Златна.

За 10 години по самодейността на Lidl " Дай късмет на Балканката " са зарибени повече от 30 реки с 410 000 риби

За 10 години в границите на „ Дай късмет на Балканката “, Lidl е зарибил над 30 български реки с повече от 410 000 балканските пъстърви. Едновременно с това, компанията е почистила и към 35 км крайречни територии. Проектът за Балканката е част от цялостната тактика за стабилно развиване на компанията,  в която главен фокус е опазване на биоразнообразието.

„ Това е една от най-любимите ни начинания. Щастливи сме, че към този момент 10 години имаме опция дружно с нашите фамилии да участваме на зарибителните акции и да способстваме за съхраняването на най-бързо изчезващия тип риба в Европа. Децата постоянно чакат с неспокойствие идването на рибките, а тази година всеки един от тях получи и грамота за „ Млад страж на природата “, споделят чиновници на Lidl, взели присъединяване в самодейността.

За 10 години по самодейността на Lidl " Дай късмет на Балканката " са зарибени повече от 30 реки с 410 000 риби

С устойчивите си дейности посредством самодейността Lidl има вяра, че освен ще спомогне за възобновяване на популацията на един заплашен биологичен тип, само че и ще стимулира общностите по места да поемат отговорността да се грижат за природата и да я поддържат чиста.

За 10 години по самодейността на Lidl " Дай късмет на Балканката " са зарибени повече от 30 реки с 410 000 риби

По мотив десетгодишния ѝ празник, през есента самодейността следва да бъде надградена с новаторски метод, който да я трансформира в още по-устойчива. За задачата в няколко български реки ще бъдат конфигурирани специфични кутии, наподобяващи инкубатори, известни още като „ бебешки ясли “, които ще създадат процеса по отглеждане по-близък до природата. Кутиите ще бъдат залагани в български реки с оплоден хайвер в тях, което ще разреши на рибките да се излюпват и развиват в естествената им среда. Методът ще спомогне развъждането и разселването на балканската пъстърва с минимална човешка интервенция и ще им даде опция за по-ранна акомодация.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР