1 юни е ден, специално предназначен за честване на децата

...
1 юни е ден, специално предназначен за честване на децата
Коментари Харесай

Честит 1 юни, мили деца! Откъде произлиза празникът, какво е знамето на децата и защо точно днес

1 юни е ден, особено предопределен за честване на децата и тяхното нехайно детство. След като честваме деня на майката, деня на бащата, деня на влюбените, както и деня на фамилията, не е чудно че има ден, в който честват най-малките, които са нашето бъдеще. Този Ден на детето в България се празнува на 1-ви юни. Като интернационален ден той се чества и в още доста други страни по света, само че на разнообразни дати. Нека разберем малко повече за историята и метода на празнуване на този напълно детски празник.

История на празнуването на Ден на детето в България

В България 1 юни стартира да се чества като формален празник след декрет на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се чества на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по това време. Неин ръководител е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и щерка на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за кралица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специфични марки с образа на дребната княгиня. 

През 1949 година 1-ви юни бил разгласен за интернационалния ден за отбрана на децата, като още през идната 1950 година той към този момент се чествал в 51 страни по света.

История на Международния ден на детето

Интересно е да се означи, че интернационалният ден на детето се чества към този момент съвсем 100 години. Той води началото си от международна конференция, извършена в Женева, която била отдадена на благосъстоянието на децата по света. Тази конференция се провела през 1925 година и на нея била призната декларация за правата на децата, съгласно която възрастните би трябвало да дават на децата всичко, което спомага за тяхното благоденствие, без значение от тяхната националност, религия или раса.

Освен това този празник възпоменавал и всички деца, починали по време на Втората международна война. Тъй като детето не е задоволително зряло, с цел да все грижи единствено за себе си, то се нуждае от специфичните грижи на възрастните, които освен да го възпитават, само че и да го пазят и направляват, до момента в който порасне задоволително, с цел да поеме отговорност и личен път в живота.

Какво гласяла декларацията за правата на децата, призната в Женева?

За да се стигне до празнуването на Ден на детето, се е почнало точно с тази декларация. Според нея възрастните би трябвало да обезпечат опция на детето да се развива, както физически, по този начин и душевно по най-хубавия вероятен метод. Те би трябвало да го предизвикват да развива качествата и уменията си, с цел да стане пълностоен възрастен в бъдеще.

Децата имат следните неотменими права:
Ако е гладно детето – да бъде нахранено Ако е болно детето – да бъде лекувано Ако дете е изоставено от родителите си – да бъде прибрано и отгледано Ако е недоразвито детето – за него да се грижат възрастни, които да подкрепят неговото развиване Ако е непослушно детето – да бъде вразумявано, с цел да поеме по правия път Ако детето има потребност от помощ – би трябвало да я получи
Детето би трябвало да се предизвиква и приготвя за бъдещата си специалност, само че без някой да се възползва от него. Също по този начин то би трябвало да се предизвиква да оказва помощ на останалите и да не живее единствено за себе си.

Флагът на деня на детето

Денят на детето си има лично знаме. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили пет деца в разнообразни цветове: бял, черен, жълт, наследник и червен. Всичко това е нарисувано на зелен декор, който символизира плодородието, свежестта и растежа. Знамето сплотява децата от всички раси, които намират доста по-бързо общ език с тези, които са разнообразни от тях, в сравнение с възрастните. Ето за какво има какво да научим от децата, а този ден на детето ни дава опция да спрем със забързаното си всекидневие и да прекараме пълноценно време дружно в игри и забавление.

Защо тъкмо 1-ви юни?

Въпреки че няма точна информация по какъв начин е определена датата 1-ви юни, се смята че тя идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се чества на този ден. Празникът на драконите е честван в Китай още от дълбока античност и е обвързван с пролетното равноденствие.

През 1925 година генералният консул на Китай събрал всички китайски сирачета на 1-ви юни, с цел да чества с тях този китайски фестивал. На същия ден се състоял и конгресът в Женева.

И въпреки всичко, с цел да стане този Ден на детето интернационално отбелязван, трябвало да изминат още 25 години. Така през 1950 година празникът за първи път бил честван по едно и също време в над 50 страни по целия свят. От тази година насам на всеки 1-ви юни най-голямо внимание получават децата.

Как се чества денят на детето?

На този ден на детето се провеждат специфични игри за децата, както и огромен детски празник. Произнасят се речи за правата на децата, а по малкия екран се излъчват най-вече детски излъчвания. Различни заведения отварят порти за детски празненства, раздават се почерпки, подаръци и балони на децата по улиците. Целта е да се сътвори радостно въодушевление, което увлича даже и възрастните, които си спомнят, че също са били деца.

В кои страни се чества Ден на детето?

Въпреки че честват този празник на разнообразни дати, страни като Ангола, Албания, Босна и Херцеговина, Виетнам, Естония, Азербайджан, Русия, Словакия, Сърбия, Румъния, Португалия, Мозамбик, Монголия, Черна гора, Узбекистан, Танзания, Чехия, Уругвай и даже Северна Корея също честват интернационалния ден на детето. Повечето от тях фактически честват този празник на 1-ви юни, само че ислямските страни честват Деня на детето на 4-ти юли, а страните в Централна Африка – на 25-ти декември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР