1. Язидите нямат право да ядат марули. Не е съвсем

...
1. Язидите нямат право да ядат марули. Не е съвсем
Коментари Харесай

Интересни факти за храната

1. Язидите нямат право да ядат марули. Не е напълно ясно за какво това кюрдско религиозно малцинство е оповестило таман този зарзават за табу. Една от многочислените теории гласи, че когато язидите приказват арабски, те съвсем не разграничават обособените звуци на езика, написа Блиц. Така думите за „ маруля “ и „ ругатня “ имат доста сходно звучене.

2. В швейцарските кантони Берн, Люцерн и Юра котешкото месо дълго време се е консумирало от селяните на Коледа: едно от обичаните обичайни ястия за празника е било котка, сготвена с мащерка. Всъщност в Швейцария и до през днешния ден е позволено да се ядат личните домашни любимци.

3. Табутата, свързани с храната, нямат рационално пояснение. В Европа мнозина се гнусят да ядат инсекти. Въпреки това скаридите и омарите, които спадат към членестоногите, се считат за деликатеси. За такива в Корея минават пашкулите на копринената пеперуда, които локалните поданици обичат да похапват, изпържени във фритюрник.

4. Цветът на съдовете играе решаваща роля за усета на храната. Така да вземем за пример ягодовата торта, поднесена в бяла паница, е по-сладка от тази, сервирана в черна. Мозъкът възприема цветовия контрастност сред черно и бяло по-интензивно и се настройва за по-сладък усет.

5. Още неродените деца реагират позитивно на захарта. Колкото по-сладка е околоплодната течност, толкоз по-често отпиват от нея зародишите. Новородените бебета също избират захарния разтвор пред изворната вода.

6. Миризмата е най-важното качество на ястието. В съпоставяне с нея усетът, консистенцията и външният тип на храната са по-скоро несъществени. Човекът може да разграничи над 20 000 разнообразни мирисови качества.

7. Заведенията Макдоналдс продават 75 хамбургера на секунда. От 2007 година международният връх по надяждане с хамбургери държи 23-годишният тогава американец Джоуи Честнът. Той съумял да натъпче в корема си 103 хамбургера за осем минути!

8. Откривателят на кафето евентуално е коза. Според едно от най-разпространените предания на някакъв етиопски овчар направило усещане, че след потреблението на избрани зърна добичетата му се оживяват. Пастирът опитал едно зърно и резултатът бил същият!

9. Днес в Германия има към 8 милиона вегетарианци. Въпреки това вегетарианският метод на хранене не е известен в страната. Германският вегетариански съюз е учреден на 7 юни 1892 година в Лайпциг.

10. Според археологически разкопки най-старата чорба в света датира от 6000 г.пр. Хр. Основната съставна част по това време била месо от хипопотам!

11. Най-крадената храна в света е кашкавалът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР