1 януари 2024 година е възможна дата, от която да

...
1 януари 2024 година е възможна дата, от която да
Коментари Харесай

Гълъбинов: 1 януари 2024 година е възможна дата за влизане в еврозоната

„ 1 януари 2024 година е допустима дата, от която да стартираме да се разплащаме в евро. Ако доникъде на годината получим удостоверение от ЕЦБ, че се причисляваме към еврозоната от началото на идната година, то ще би трябвало да стартираме подготовката.

Някои механически мероприятия като магазини с цени и в левове, и в евро; би трябвало да представим визия за противоположната страна на евромонетите; финансовите институции организират мероприятия с адаптиране на цялата финансова система към еврозоната “. 

Това сподели пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. 

И уточни, че притеснение от покачване на цените е имало във всички страни, присъединявали се към еврозоната: 

„ В последна сметка се е виждало, че и да има покачване, то е минимално. След това опасението е отпадало. Влизането в еврозоната допуска по-висок стандарт на живот и оттова се вършат заключения за приходите, тъй като и те се покачват “. 

В предаването „ 12+3 “ икономистът акцентира, че това, което отличава България от други страни, в това число и от Хърватия, е това, че сме във валутен ръб. 

„ Имаме закрепен валутен курс. Затова няма да има риск. Опасенията за закръгляне и увеличение на цените би трябвало да са по-малки “. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР