1. Всъщност, тиквата е от т.нар. плодови зеленчуци, при това

...
1. Всъщност, тиквата е от т.нар. плодови зеленчуци, при това
Коментари Харесай

10 занимателни факта за тиквата

 тикви

1. Всъщност, тиквата е от така наречен плодови зеленчуци, освен това един от най-големите в света. Нейните плодове могат да стигнат до няколкостотин кг.

2. Прясна тиква може да се купи единствено от август до ноември, тъй като точно през този интервал се прибира реколтата. Есента е най-хубавото време за подготвяне на разнообразни ястия от тиква: крем супи, тиквеник, баница и така нататък

3. За татковина на тиквата се смята Мексико. На нейна територия учени са разкрили най-древните тиквени семки на възраст към 7000 години. След откриването на Америка тя последователно получила необятно разпространяване и на другите континенти.

4. В света има към 800 разнообразни сортове тиква, само че единствено 200 от тях стават за ястие.

5. Има тикви в най-различни цветове: бели, жълти, зелени, черни, а също и в разнообразни разцветки: петнисти и на райета. Те могат да се отличават външно: да бъдат кръгли или овални, по форма да припомнят круша или луковица, да са с гладка кора или с дребни неравности по повърхността.

6. За приготвянето на един литър тиквено масло са нужни към 35 тикви. Маслото оказва помощ за намаляване на холестерола в организма и предотвратява сърдечно-съдовите болести. То е богато на витамини А, Е и К, селен, фитостероли и линолова киселина.

7. 90 % от тиквата е вода. Тя има високо наличие на бета каротин, натрий и калий, които са нужни за поддържането на мускулите в тонус и контролират салдото на вода в организма.

В добавка, тиквата съдържа магнезий, калций, желязо, фосфорна и силициева киселина, както и витамини от групите B, C и D. Трудно е да се повярва, че всички тези потребни субстанции, съдържащи се в сърцевината на тиквата, имат единствено 25 калории на 100 грама артикул.

Тиквените семки са изключително потребни за мъжете. Те съдържат цинк, отговарящ за мъжката полова система.

8. Тиквите могат да се съхраняват в продължение на няколко седмици на тъмни места. Но пък разрязаната тиква може да се резервира в хладилника за не повече от 30 дни.

9. Тиквите се употребяват като декорация за Хелоуин. В тях се изрязват страховити лица, а в издълбаната тиква се слага светеща свещ. За да не се покрият с плесен, тиквените фенери се обработват вътре с оцет, а извън с лак за коса.

10. Всяка година от септември до ноември в дребния немски град Людвигсбург се организира огромен фестивал, отдаден на тиквите. Там могат да се видят плодове, донесени от целия свят, в разнообразни цветове, форми и размери. Мероприятието поразява със своите мащаби. Първо, вниманието на посетителите се притегля от статуи, издялани от тикви.

Някои от тях се изрязват непосредствено от плода. Други статуи се състоят от голям брой тикви.

Второ, по време на фестивала се организира конкурс за най-голяма тиква. Теглото на рекордьорите доближава го 600 кг! Такава тиква в магазина не можеш да си купиш.

Освен това, всеки клиент може да се полакоми с вкусни ястия, чиято основна съставна част е тъкмо оранжевата тиква.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР