1. Пробвайте, без да използвате думата недей“ Това е един от

...
1. Пробвайте, без да използвате думата недей“
Това е един от
Коментари Харесай

9 изпитани трика да накараме децата да ни слушат, най-важен е номер 4

1. Пробвайте, без да употребявате думата „ недей “
Това е един от триковете, с който всяко дете ще се вслуша в думите ви. Вместо да стартирате изреченията си с „ недей “ или „ какъв брой пъти да повтаряме “, сменете настройката. Пробвайте с „ дано да почистим стаята ти и да подредим играчките “. Това твърди хипнотерапевтът Алиша Итън, която се занимава и с невролингвистика, написа „ 24 часа “.
2. Създайте илюзията, че имат избор
Възможността да имаш избор да свършиш дадена работа или да я откажеш може да не е толкоз отблъскваща, колкото в случай че ти наредят да завършиш дадена задача. Например заран, вместо да крещите по детето си да се облече по-бързо за учебно заведение, с въпроса: Коя блуза ще сложиш през днешния ден – бялата или синята, то по-скоро единствено би взело дрехата и би се приготвило в точния момент за излизане.

3. Използвайте „ когато “ вместо „ в случай че “
„ Когато “ се възприема като една от най-хипнотичните думи. Тя загатва, че избраната задача ще бъде приключена както би трябвало, изяснява Итън. И незабавно дава образец – вместо да поставите изискването „ в случай че си напишеш домашното, ще гледаш телевизия “, кажете умерено „ когато си напишеш домашното, тогава ще гледаш телевизия “. Това освен няма да се схване като опасност, а ще стимулира детето ви да си научи по-бързо.
4. Поставете се на тяхно място
Фразата „ като теб “ има доста по-силен заряд, когато се употребява при общуването с деца. Този модел е подобаващ за изложение на позиция, само че също по този начин демонстрира на детето ви, че се поставяте на негово място, а също по този начин му дава повече убеденост, твърди Итън. „ Аз, също като теб… “ или „ и двамата знаем, че “ са подобаващи изрази, с които да стартираме диалога с дребните. И да сме сигурни, че ще притеглим вниманието им.

5. Благодарете им, преди да са създали това, което желаете

Често децата обичат да доставят наслаждение на останалите, само че без това да е предшествано от заповед. Така че им благодарете още преди да са свършили това, за което сте ги помолили. „ Щом един път са чули признателност, те се усещат задължени да завършат задачата “, споделя Итън. Използвайте фрази като „ благодаря, че ще измиеш чиниите вместо мен “ или „ благодаря, че ще подредиш дрешника си “.

6. Обяснявайте със „ тъй като “

Може да ви звучи нелогично да обяснявате на детето си за какво го карате да свърши едно или друго нещо, само че това ще ви е в изгода вбъдеще. „ Когато обясняваме за какво нещо би трябвало да бъде направено, е доста по-вероятно това да стане “, споделя Итън. Но преди да давате каквито и да е директиви, успокойте детето си. Ако ви е ядосано и по този начин или другояче въобще не ви слуша, единствено ще си загубите времето. Детето няма да схване нищо, в случай че е смутено.

7. Задавайте въпроси

Децата обичат да се оплакват – топло им е, скучно им е, не им се стои у дома. Но когато обърнете тези изречения във въпрос, незабавно показвате, че има метод проблемите им бързо да бъдат решени. Ако да вземем за пример щерка ви се оплаква непрестанно какъв брой ненавижда учителя по математика тази година, незабавно го обърнете във въпрос: По-добър ли е от миналогодишния? Би ли желала следващата година да ти преподава различен?

8. Никога повече „ не може “

„ Не може “, „ няма по какъв начин “ са все изречения, които стопират опциите нещо да бъде реализирано. „ Идеята е да се смени фокусът – да говорите единствено за това какво детето ви може да прави, а не противоположното “. Ако детето ви не намира решението на някоя задача по математика, му кажете: „ Ти просто не си разкрил метод да се оправиш със задачата към момента “. Така то ще има тласък да продължава с домашните.

9. Повторете, в случай че има потребност

По-малките деца имат потребност да им се повтаря по няколко пъти. Тези, които още не са навършили 2 година, се затрудняват да възприемат какво им споделят родителите. Повечето деца на 3-годишна възраст стартират да схващат какво тъкмо им приказват те. Но не забравяйте – колкото повече порастват децата ви, толкоз по-рядко повтаряйте. За младежите да вземем за пример повтарянето е по-скоро натякване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР