1. Папа Стефан VII Ужасяващо, но реално – Стефан VII,

...
1. Папа Стефан VII Ужасяващо, но реално – Стефан VII,
Коментари Харесай

8-те най-скандални папи в историята

1. Папа Стефан VII

Ужасяващо, само че действително – Стефан VII, станал папа през 896 година, взема решение да ексхумира тялото на предходния папа – Формоза Портуенски и да го даде на съд. Тялото на Формоза било облечено в облекла и сложено на престол, до момента в който Стефан VII отправял крещейки към него въпроси, които останали без отговор. Папа Формоза Портуенски бил приет за отговорен през този ден, а тялото му било хвърлено в река Тибър. По-късно е намерено и е заровено уместно. Стефан VII в последна сметка е изпратен в затвор, а по-късно е удушен от поддръжниците на Формоза.

2. Папа Йоан XII

Йоан XII става папа през 955 година, когато е единствено на 18 години. Той доста бързо трансформира резиденцията си в коптор, играе си с църковните жертвоприношения и е упрекнат в кастрирането на един кардинал. Ото I написа до папа Йоан XII: “ Всеки ви упреква в ликвидиране, клетвопрестъпничество, блудничество с околните ви, в това число с две от сестрите ви и в това, че призовавате разнообразни демони “. Един ден ревностен брачен партньор схваща, че жена му е спала с папата и пребива Йоан XII тежко. Папата умира три дни по-късно.

3. Папа Бенедикт IX

Бенедикт IX става папа през 1032 година, когато е на 12 години. Не се знае доста за дейностите му, само че той не бил изключително уважаван папа – историкът Фердинанд Грегоровий го назовава „ демон от пъкъла “. Скоро политическите му съперници се пробват да го убият, по тази причина той бяга в Рим, където „ крадял, убивал и вършел други неописуеми неща “. Той се завръща през 1045 година и още веднъж става папа. Този път е подобен единствено за два месеца. Предложена му е огромна сума пари и той продава папството на своя правоприемник. Бенедикт IX става папа за трети път, след гибелта на папа Климент II през 1047 година. 8 месеца по-късно е изпъден от Хенри III и в никакъв случай повече не се завръща.

4. Папа Бонифаций VIII

Бонифаций VII по никакъв начин не бил уважаван като папа. След като става подобен през 1294 година той издига скулптури със своя лик из цялостен Рим и твърди, че да спиш с момченца не е по-голям проблем от това да „ триеш едната си ръка в другата “.

5. Папа Сикст IV

Сикст IV, станал папа през 1471 година, имал противозаконни деца, в това число едно от сестра си. Това обаче не го стопира да управлява половите апетити на подчинените си. Той основава църковен налог за проститутките и давал на съд свещениците, които имали любовници.

6. Папа Александър VI

Александър VI става папа през 1492 година, само че преди този момент той е просто Родриго Борджа – член на известната незаконна династия на Борджиите. Като същински неин член, той употребява парите си, с цел да стане папа. Освен това, той има няколко любовници и най-малко 9 противозаконни деца.

7. Папа Павел IV

Павел IV става папа през 1555 година. Той основава еврейско гето в Рим, в което принуждава евреите да носят отличителни жълти шапки. Някои от римските синагоги са разрушени при неговото ръководство. Павел IV бил толкоз ненавиждан, че след гибелта му през 1559 година хората тичали из Рим и разрушавали статуите с неговия лик.

8. Папа Урбан VIII

През 1633 година Галилео Галилей е наказан от Ватикана – при ръководството на папа Урбан VIII. Църквата не одобрявала откритието на Галилей, че в действителност Слънцето е в центъра на вселената, а не Земята. Той бил изправен на съд и заставен да се отхвърли от откритията си и да удостовери, че са „ прокълнати и отвратителни “. В противоположен случай той щял да бъде изгорял на клада. Галилео избрал да живее, само че църквата не се извинила за грешката си чак до 1992 година – повече от 350 години по-късно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР