1 от 10 сигнала до 112 подаден на шега, викат

...
1 от 10 сигнала до 112 подаден на шега, викат
Коментари Харесай

1 от 10 сигнала до 112 подаден на шега, викат ги да сменят крушки


1 от 10 сигнала до 112 подаден на смешка, викат ги да сменят крушки. Ръст в броя на повикванията на телефон 112 през 2023 година Глобата за подправен сигнал е 10 000 лева, към този момент има над 100 души, които са осъдени.
Ръст в броя на повикванията
на телефон 112 през 2023 година Това сочат формалните данни в Европейския ден на незабавния телефон.

За една година позвъняванията на него са над 3,7 млн. Около 54% от тях са действителните повиквания с съответни претенции за незабавна помощ.
Така наречените „ нерегламентирани позвънявания “
по сигнали, които не са свързани с нуждата да се реагира незабавно, са  46% – или близо половината от всички позвънявания. Сред тях има и подправени сигнали.
Снимка: bTV
„ Като подправени мога да посоча сигналите за бомбени закани от предходната година. Всички си спомняме позвъняванията от децата. Това са най-честите, които касаят активността на полицията “, показва Марина Велинова, шеф на дирекция „ Национална система 112 “.
„ Ние работим взаимно
с регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, изпращаме им записи и се сформират актове на нарушителите. Глобите, в случай че екип бъде разкаран до погрешен адрес, са до 10 000 лева Има санкционирани хора “, добави Великова.

На 3 септември планинските спасители получават сигнал за бедстващи туристи в Стара планина – единият е с контузия. Три дни 30 души търсят изгубените. Сигналът обаче се оказва подправен.

„ Ние тук сме доброволци, отделяме се от работните си места, с цел да участваме в избавителните акции.
Хора, не се шегувайте с нас!
Някой някъде ще пострада и ние няма да можем да му помогнем “, приканва Христо Стаматов от ПСС-Карлово.

Д-р Манчевски и сестра Кацарова изясняват, че в Спешна помощ непрестанно получават подправени сигнали. Те работят в системата от пет години.
„ Бяха подали сигнал, че дамата е бременна.
Линейката бърза. Отиваме на място и се оказа, че не е бременна и не ражда. Питахме ги: Защо? А те дадоха отговор, че са го създали с цел да пристигна по-бързо колата за спешна помощ. Ние имаме огромна натовареност, кадровият недостиг е сериозен и по тази причина се бавят колите за спешна помощ “, изяснява доктор Дарко Манчевски.
„ Хората преекспонират симптоматиката.
Жената ни вика, дава трагична симптоматика, а се оказва, че няма батерия за апарата на кръвно и ни викат, с цел да ѝ го измерим. Има и чудноват случай – крушката изгоряла и ни викат, с цел да им помогнем да си я сменят “, споделя Ива Кацарова.

Често сигналите са просто смешки от деца, споделят за bTV диспечерите на телефон 112.
„ Когато имаме подозрение за сигнал,
който е смешка, преизбираме обаждащия се. И те нормално след няколко въпроса си признават, че са се пошегували и се извиняват “, твърди Евгения Йорданова.

За 2023-та осъдените за такива нарушавания са над 100. Най-много глобени има в Търговище, споделят още от системата 112.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР