1 ноември е световен ден на веганството, припомня Sofia24.bg. Веган

...
1 ноември е световен ден на веганството, припомня Sofia24.bg. Веган
Коментари Харесай

1 ноември е световен ден на веганството: Знаете ли какви са приликите и разликите с вегетарианството?

1 ноември е международен ден на веганството, напомня Sofia24.bg . Веган обществото е основано на 1 ноември 1944 година в Лондон от Доналд Уотсън. Той е и създател на думата веган, като употребява британската vegetarian, взимайки началото и края на думата. Основателят на придвижването става вегетарианец на 14-годишна възраст, а на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Световният ден на веганството се чества за първи път на 1 ноември 1994 година. Базираният на растителна основа хранителен режим е доста известен и в Холивуд. Сред звездите, които се хранят по този метод са Кристина Апългейт, Мадона, Дрю Баримор, Памела Андерсън, Мишел ПфайфърЖизел Бюндхен, Кейт Уинслет и други. 

Известно е, че веганите са цялостни вегетарианци и се хранят само с растителни артикули. Те не употребяват артикули от животни, или пък такива свързани индиректно с животни. 

Освен че имат специфичното отношение към храната, веганите не употребяват и произведения, свързани с скотски генезис: 

- Изделия от скотски генезис - кожа, коприна, вълна и други.

- Пчелен мед. 

- Продукти с скотски съставни елементи - желатин, глицерин и други.

- Продукти, които са създадени посредством пречистване с скотски артикули - някои типове захар.

- Продукти, които са тествани на животни, да вземем за пример козметика, тютюн. 

Веганството дружно с вегетарианството става метод на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на XX век се откриват вегански заведения. Понякога думата и понятието веганство се употребяват взаимозаменяемо с вегетарианството, защото и веганите, и вегетарианците стоят настрани от месните артикули.

Веганите имат вяра, че и животните имат право на живот и независимост. Ето за какво е належащо да се търсят други възможности и да се заобикаля потреблението на плът, пиенето на мляко и носенето на кожата.

Каква е разликата между вегетарианците и веганите

Разликата сред вегетарианците и веганите, във връзка с храните, които едните и другите употребяват е относително огромна. Докато вегетарианците не употребяват месни хранителни артикули, то веганите изключват от менюто си всички артикули, които са добивани от животни, месо, мляко, риба, мед.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР