1 ноември е честван като Ден на народните будители. Празникът

...
1 ноември е честван като Ден на народните будители. Празникът
Коментари Харесай

Честит празник: Отбелязваме Деня на народните будители

1 ноември е празнуван като Ден на националните будители. Празникът е отдаден на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление и всички тези, които са съхранили през вековете духовните полезности на нацията.

Празникът се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 година Цел на честването му е да се популяризира делото на Свети Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на полезностите на българската национална гражданска война, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в съвременни жители.

На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено Народно заседание приема Закон за допълнение на Закона за празниците, според който: „ Първи ноември да се чества като всеобщ празник на заслужилите българи. Да стане един непрекъснат народен празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и процъфтяване “.

Предложението за смяната е направено от държавното управление на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 година Инициатор на смяната е тогавашният министър на националното просвещение Стоян Омарчевски. От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис III е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

От 1945 година празникът е неразрешен. След дълго спиране със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника.

Иначе у нас ще отбележим Деня на националните будители с начинания в цялата страна. Пред постройката на Президентството ще се състои обичайна гала по издигане на националното знаме на България. От 10.00 часа президентът Румен Радев ще одобри строя на Националната гвардейска част.

След това президентът ще насочи одобрение по случай Деня на националните будители. От понеделник ще бъде деен и специфичен уеб страница, отдаден на Апостола на свободата - Васил Левски. Той е дело на Държавна организация „ Архиви “ и съдържа информация, основана от личната ръка на Апостола или тази на негови близки съратници.

В Деня на националните будители създатели излизат на митинг. Причината е унизително ниските хонорари на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна организация „ Архиви “.

Недоволството ще стартира в 12 часа пред Столичната библиотека. Исканията, които недоволните са дефинирали са 12. Сред тях са увеличение на бюджета за просвета през новата година и спомагателни щатни бройки при разкриването на нови филиали и центрове към районните културни институти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР